Odložena treća vezana utakmica KK Bratunac TRB! Kako dalje?

KK Bratunac TRB 2020-2021

Zvanično je odložena i treća uzastopna utakmica KK Bratunac TRB u košarkaškoj Ligi BiH. Predstojećeg vikenda bilo je planirano da bratunački klub ugosti HKK Zrinjski, šampiona iz 2018. godine. Međutim, to se neće desiti, jer je nekoliko igrača mostarskog tima i dalje zaraženo koronavirusom, a Bratunac je pristao da se meč odgodi.

U 5. i 6. kolu Lige BiH odigrana su samo po dva duela, od predviđenih šest. Velike probleme sa bolešću imale su ili imaju ekipe: Mladosti, Zrinjskog, Čapljine, Bosne, Slobode… Za sada je samo Promo iz Donjeg Vakufa odigrao sve utakmice, dok su recimo Leotar, Mladost, Zrinjski i Bosna Rojal odigrali po tri. Bratunac je za sada odigrao četiri meča. Što se tiče 7. kola, već je odloženo pet duela, a po planu treba da se odigraju susreti: Kakanj – Leotar i Bosna Rojal – Čelik. Treba naglasiti da su Borac, Široki i Spars na turniru ABA2 lige na Zlatiboru, pa je djelimično i tu razlog za odlaganje nekih utakmica 7. runde. Moramo imati na umu da su neke od ekipa bile slobodne po rasporedu, ali se već stiglo do dvocifrenog broja neodigranih susreta. Naravno, nije Liga BiH jedina sa ovim problemima, ali i o tome ćemo u nastavku teksta.

Postavlja se pitanje šta i kako dalje i to sa više aspekata?!

Prvi od njih je zdravstveni. Svakako, zdravlje igrača i ostalih ljudi u klubovima treba da bude na prvom mjestu. Virus se bukvalno prelivao iz kluba u klub kako su utakmice završavane. Tim problemom u svom dopisu KS BiH posebno se pozabavila ekipa Čelika iz Zenice. Oni su predložili da Savez pronađe sponzora ili sredstva na neki drugi način da bi se vršila testiranja prije svakog meča i to PCR testom. Naglasili su da serološki testovi koje su ekipe radile ranije ne pružaju pravu sliku u datom trenutku i da je to veliki problem. U kontakt sportu kakav je košarka, koji se igra u zatvorenom prostoru mogućnost prenosa virusa drastično raste. U većini takmičenja, ekipe se testiraju prije svakog meča.

Kada govorimo o sportu kao takvom, u njegovoj biti i kao jedni od osnovnih postulata jesu regularnost i jednake šanse za sve. U ovoj situaciji nije lako postići oboje, pa čak niti jedno od toga. Jedno od glavnih pitanja koje se može postaviti jeste: Da li igrati ako postoji minimum uslova ili odlagati?  U oba slučaja narušavaju se principi. Uzmimo za primjer ako ekipa igra nekompletna, kao što je Evroliga na početku ove sezone zahtjevala od klubova da igraju ako imaju 8 zdravih igrača, odnosno onih sa negativnim testom. U tom slučaju su automatski oslabljeni i nemaju jednake šanse kao drugi. Sličnu situaciju je prošao i KK Bratunac TRB u 2. kolu kada je morao izaći na parket sa nekoliko igrača koji su i dalje bili prehlađeni. Uz to, može se desiti da igrač koji je negativan kada se testira, već na ponovljenom testu nakon utakmice bude pozitivan (primjeri: ASVEL, Cedevita Olimpija). Sa druge strane ako odlažete mečeve, to povlači probleme druge prirode. Za nadoknadu mora postojati rok. Uzmimo za primjer Evrokup, gdje je već odložen veliki broj mečeva, kao u Ligi BiH. Zašto baš Evrokup? Pa, iz razloga što je jednostavnije objasniti. Ako KK Partizan ima dva meča zaostatka nakon 7. kola, a igra se ukupno 10 rundi u prvoj fazi, potpuno je jasno da vremena nema mnogo. Nijedan susret 10. kola ne smije biti odigran dok se ostalo ne nadoknadi, a to povlači velika pomjeranja. Sva takmičenja su ograničena terminom Olimpijskih igara, koje su planirane za narednu godinu. Ako pomjerite susrete niste riješili ni onaj osnovni problem, jer igrači koji su bili zaraženi van su ritma i pitanje je kakve je posljedice virus ostavio na njih, odnosno kada će biti u mogućnosti da se vrate na željeni nivo.

Ako pričamo o nekim specifičnim rješenjima, NBA liga, španska Endesa i njemačka Bundesliga su ljetos pribjegle sistemu ,,mjehura“, odnosno okupljanju timova na jedno mjesto i strogo kontrolisanom ulasku u taj prostor i izlasku iz njega. Sličan sistem je sada u ABA2 ligi. Međutim, taj sistem je teško primjenjiv kada imate veliki broj timova i utakmica, odnosno skoro je neizvodljivo kompletno prvenstvo odigrati na taj način.

Sve ovo znači da je pitanja mnogo više nego odgovora. Što se tiče Lige BiH, izvjesno je da će utakmice u kojima učestvuju ekipe koje nemaju reprezentativce biti nadoknađivane za vrijeme FIBA prozora, tokom ovog mjeseca. Bratunac TRB bi trebao na megdan Bosni Rojal 28. novembra.

Na sve ovo treba dodati i problem ekipa koje treniraju, a ne igraju. One u potpunosti gube takmičarski ritam i na neki način se vraćaju u pripremni period. Zbog tri odložena susreta Bratunac TRB je zakazao prijateljsku utakmicu za petak, sa članom Prve Lige Republike Srpske, ekipom KK Budućnost iz Bijeljine.

Ova sezona je po svemu specifična i najveći izazov biće privesti je kraju.

Piše: M.V.