Obilježeno 70 godina postojanja HE „Vlasenica“

U naselju Gornji Zalukovik, opština Vlasenica, obilježeno je 70 godina postojanja mini hidroelektrane ”Vlasenica”.

Mini hidroelektranea”Vlasenica” jedan je od prvih energetskih objekata u tadašnjoj BiH. Elektrana je modernizovana 2010. godine, asfaltiran je put i izgrađena su dva nova mosta, što je omogućilo lakši pristup samoj elektrani.

”Elektrana je odlukom Narodne republike BiH 1947. uvrštena u program kapitalnih investicja i njena izgradnja počela je krajem 1947, a završena 1949, kada je prvi agregat i pušten u rad 23. jula 1949, i taj datum se zapravo smatra datumom puštanja u pogon hidroelektrane Vlasenica”, izjavila je Gordana Trampić, rukovodilac RJ „Elektrodistribucija“ Vlasenica.

„Ako samo kažemo da nešto postoji 70 godina, možemo da zamislimo koliki je doprinos dalo. Ova mini hidroelektrana je sigurno bila zamajac privrede, ne samo ovdje, u ovom istočnom dijelu, nego i u cijeloj tadašnjoj BiH. Ja sam ponosan što mogu da budem dio svega ovoga, drago mi je što Vlada i resorno ministarstvo posvećuju pažnju ovakvim objektima“, rekao je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

Mini hidroelektrana ”Vlasenica” sa 0,9 megavata snage godišnje proizvede oko 5,5 gigavat časova električne energije. Na početku je snabdijevala cijelu regiju Birač, a i danas predstavlja značajan subjekat u energetskom sektoru.

”Nastavićemo da ulažemo, sa proizodnjom koja je prethodnih 70 godina bila blizu 400 miliona kilovat časova, mislim da smo dali jedan pečat ovom kraju i da ćemo nastaviti ulagati kako bismo ovaj objekat i dalje optimizirali i povećavali njegove kapacitete”, kazao je Vaso Arsenović, v.d. direktor „Elektro-Bijeljina“.

”Krajnje je vrijeme da razmišljamo kako produžiti životni vijek ove elektrane. Ja dok sam na ovoj poziciji daću sve od sebe da krenemo u idejna rješenja ili projekte da ova elektrana nastavi da živi i poslije 100 godina”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

U Republici Srpskoj do sada je u izgradnju sličnih mini hidroelektrana uloženo oko 350 miliona maraka. Kažu, nastaviće se u tom pravcu.

”Pokazuje se da je budućnost u izgradnji malih hidroelektrana moguća i da je opravdano sve što se do sada izgradilo. Želim napomenuti da se do sada u RS izgradilo 29 malih elektrana sličnih ovoj i da je 10 u izgradnji”, izjavio je Petar Đokić. ministar energetike i rudarstva RS.

Na obilježavanju je istaknuto da će se u budućem periodu razmatrati raspoloživi kapaciteti kako bi se na rijeci Jadar izgradila još jedna slična mini-hidroelektrana.