Obilježeno 28 godina od stradanja Srba u Bjelovcu i Lozničkoj Rijeci

Godišnjica stradanja Bjelovac

Danas je u mjestu Bjelovac kod Bratunca služen parastos i obilježeno 28 godina od stradanja Srba iz ovog i susjednog sela Loznička Rijeka. Na današnji dan 1992. godine ubijeno je 68 mještana, a tokom cijelog rata stradalo je 109 srpskih civila i vojnika.

– Desio se najteži zločin koji su mogli da počine srpskom narodu. Ujutro u pola 7 upali su u selo i ubijali sve što su stizali: žene, djecu, staro, mlado, muško, žensko, nisu birali. Došli su meni na vrata i pobili moju porodicu kompletnu, to su sve bile žene. Oni danas nisu zločinci, a Srbi jesu, je li?! Srbima se sudi, a njima se ne sudi – rekla je Slavka Matić.

– Zločin u Bjelovcu je jedan od najstravičnijih zločina, koji su muslimanske oružane snage pod komandom Nasera Orića počinile na području opštine Bratunac. Za nekoliko sati ubili su 68 mještana, ne birajući ni žene ni decu ni starce. Zlata Jovanović je imala 87 godina kada je ubijena. Ubijen je njen sin Milan i unuka Radenka, znači tri generacije. Ostojić Božana, starica od 70 godina, još uvijek se vodi kao nestala. Ubijali su decu: Miladinović Čedo imao je 15 godina, Petrović Slobodan 16, a Vučetić Milenko 17. Taj dan u srebreničke logore odveli su žene i decu: Nemanja je imao 7 meseci, Olivera 3 godine, a Brano Vučetić 9 i po godina. Ono što mogu danas da poručim jeste da 28 godina porodice čekaju pravdu. Ono čega se mi bojimo jeste da je vreme neprijetelj svega ovoga i bojimo se da kako vreme odmiče da će predmeti koji skupljaju prašinu u pravosuđu ostati neprocesuirani, što je još jedan zločin koji pravosuđe čini prema srpskim žrtvama. Mi ćemo čuvati uspomenu na naše najmilije i mi ćemo istinu o stradanju Srba prenositi generacijama koje dolaze i čuvaćemo Republiku Srpsku, jer je ona garant slobode i opstanka ljudi na ovim prostorima – istakla je Radojka Filipović, predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

Nakon parastosa vijence su priložili predstavnici organizacija, institucija i pojedinci.