Obilježena 28. godišnjica od stradanja bošnjačkih civila na igralištima u Srebrenici

12. april 1993. godine je, kažu, bio sunčan dan u Srebrenici, i započeo je fudbalskim turnirom. Tog dana su tribine bile pune, igra u toku, kada su na samo igralište pale četiri granate. U jednom trenutku poginula su 74 civila, a više od stotinu je ranjeno.

Zbog pandemije korona virusa i mjera koje su na snazi nije prisustvovao veliki broj osoba. Obilježavanje stradanja Bošnjaka je obilježeno na simboličan način tako što su 74 para obuće postavljene na tribine igrališta.

Obilježavanju je prisustvovao i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA.

„Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Nažalost, ko je preživio tog dana, posle će većinom poginuti  11. jula, odnosno u danima iza 11. jula. Ovo je samo jedno od mjesta masakra nad Srebreničanima. Mi smo danas tu sa majkama, sa preživjelima, treba da budemo sa njima pred Ramazan, treba uvijek da budemo uz njih, da im pokažemo da nisu sami i da vidimo šta možemo uraditi da se te rane ublaže“ , rekao je Izetbegović.

Suljo Čakanović, koji je u to vrijeme bio bolničar dobro pamti 12. april 1993. godine.

„Taj dan nikad neće biti izbrisan iz mog sjećanja, to je jedan masakr nad civilima. Ljudi su bili opušteni, jer je rečeno da je potpisano primirje i onda se to desilo. Baš u tom momentu i ja sam se zadesio u blizine škole kada su počele padati granate. Bilo je strašno, više se nije znalo koji dio tijela pripada kome, to je bilo razbacanih dijelova tijela da je bilo teško i meni da se snađem“, priča Čakanović. Učesnici obilježavanja su

105 ruža simbolično zakačili na ogradu – u znak sjećanja na 105 nastradalih.