Obilježena 26. godišnjica od zločina na igralištima u Srebrenici

12. april 1993. godine je, kažu, bio sunčan dan u Srebrenici, i započeo je fudbalskim turnirom. Tog dana su tribine bile pune, igra u toku, kada su na samo igralište pale četiri granate. U jednom trenutku poginula su 74 civila, a više od stotinu je ranjeno.

Obilježavanje 26. godišnjice od zločina počelo je danas u Memorijalnom centru u Potočarima odavanjem počasti svim žrtvama, nakon čega je položeno cvijeće na igralištu ispred škole u Srebrenici, te proučena Fatiha. Na ovaj dan Hafiza Malagić je izgubila sina Elvedina, tada devetnaestogodišnjeg mladića.

„Došao je sa linije, okupao se, izašao negdje i ja ne znam kako se to tako zadesilo da on bude baš u tom momentu tu na igralištu. Uglavnom, znam da je ujutru došao, istuširao se, vidjela sam ga da se spremio i  nisam ga više nikad vidjela“, prisjetila se Hafiza Malagić.

Mersudin Mešić toga dana ostao je bez cijele porodice.

„Zajedno smo bili, otac, majka, brat i ja. Zastali smo bili da pogledamo kako igraju. Na trenutak je samo nastala buka, počele su granate da padaju, ja sam isto bio ranjen, tad sam imao devet godina, brat je od mene bio mlađi dvije godine“, izjavio je Mesudin Mešić.

Preživjeli kažu da je ovo jedan od najtužnijih dana u Srebrenici.

„Srebrenica je bila konstantno granatirana, i bilo smo u kućama i stanovima sve vrijeme, tako da smo čuli da dolazi Morion, komandant UN snaga za BiH, i mislili smo da neće biti granatiranja i zato smo došli ovdje. Naravno, to je bila velika greška“, rekao je Hasan Hasanović.

Učesnici obilježavanja su 105 ruža simbolično zakačili na ogradu – u znak sjećanja na 105 nastradalih. Nakon obilježavanja, u čaršijskoj džamiji održan je Tevhid za sve nevino nastradale.