Obilježena 18. godišnjica od prve dženaze u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena 18. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identifikovanih žrtava. Obilježavanju je prisustvovao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je potpisao i ugovor sa upravom Memorijalnog centra o dugoročnoj podršci i radu.

Kada Hotić i Bida Osmanović su 31. marta 2003. godine ukopale  sinove ali i brojne druge članove porodice.

„Napisali smo istoriju bjelim nišanima, nažalost. Ovaj prostor je nekad bio industrijska zona, vrvio je život, sve od života, danas je ovdje dolina smrti, mira, tišine. Nažalost,  ali moramo se sjećati, da budemo budni, da se ne ponovi, da se ne ponovi nikad nikome“ , rekla je Kada Hotić, ispred Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

„Izgubila sam sina Faruka, ovo je njegov nišan, izgubila sam majku 1992. Godine. Ali hvala Bogu kad sam našla njegove kosti. Ovdje kad dođem, ovdje imam najviše familije, i drugova moga sina, prijatelja, školksih. Nigdje nemam više, gdje god se okrenem sve mi je ovdje, čini mi se“ , priča Bida Osmanović iz Krasanpolja.

Edin Ramić je u ime ministarstva potpisao ugovor sa Memorijalnim centrom u Potočarima o podršci radu i projektima koje planira realizovati centar.

„Razlog posjete je da potpišemo sporazum o razumjevanju kojima ćemo jedan dio poslova prepustiti Memorijalnom centru da ih naruči i izvede u vezi sa izgradnjom trafo stanice koja će u potpunosti snabdijevati električnom energijom dio Memorijalnog centra i koji je projektovan na način  da obezbjedi  širenje institucionalno Memorijalnog centra“ izjavio je Ramić.

Ministar Ramić je posjetio i MFS Emmaus gdje  je obišao radove na izgradnji doma za starije osobe i potpisao ugovore o podršci pri budućim aktivnostima ove humanitarne organizacije.

„Ovaj put se radi o donaciji vozila, koje će koristiti za naš projekat „Ljubav za majke Srebrenice“ . Radi se o vozilu koje će poboljšati našu komunikaciju sa majkama na terenu, poboljšati češće preglede i obilaske majki na terenu i to je ono što njima najviše treba. Dakle, obilazak, razgovor, topla riječ“, kazao je Elmedin Škrebo, pomoćin direktora MFS Emmaus.

U proteklih pet godina Federalno Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice je za projekte u Srebrenici obezbjedilo više od 8 miliona konvertibilnih maraka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *