Obilježen Dan opštine Srebrenica

Program obilježavanja Dana opštine Srebrenica otpočeo je dodjelom nagrada učenicima generacije i nosiocima Vukove diplome iz osnovnih škola i SŠC Srebrenica. Dodijeljene su i jubilarne nagrade zaposlenicima Opštine sa 20 i 30 godina radnog staža.

Najbolji učenici, nosioci Vukove diplome su: Milica Maksimović, Selma Bektić, Dženita Ibišević (Prva osnovna škola Srebrenica), Tajana Marković, Katarina Trišić i Tijana Pejić (SŠC Srebrenica), kao i učenici generaciji Ivani Janković.

Nagrada za doprinos razvoju privrede i poljoprivrede: Milorad Ristanović, Radenko Stojanović, Asim Bećirović;

Nagrada za doprinos razvoju sporta: Isak Džanić, Adnela Bitinović (Kung Fu klub Srebrenica), Njegoš Lazarević (FK Guber), Marija Cvjetinović (Taekwondo klub Guber).

Jubilarne nagrade dodijeljene su: Draganu Rebrinoviću, Dragani Milinković i Gordani Andrić.

„Radim 20 godina u Opštini Srebrenica, moja oba sina su na Birou, ali to me neće spriječiti da dio novčane nagrade koju sam dobio dam na liječenje jednog dječaka bošnjačke nacionalnosti u Skelanima i da pomognem jednom dječaku srpske nacionalnosti iz druge socijalne kategorije“, rekao je Dragan Rebrinović.

Obilježavanje Dana opštine nastavljeno je dodjelom najviših opštinskih priznanja: Plaketa za zlatnim grbom opštine dodijeljena je Vijeću ministara, sa srebrnim Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine, a bronzanu plaketu dobila je firma „Ekonomik“, čiji je pogon otvoren prošle godine upravo na Dan Opštine.

„Pokrajinska Vlada i Opština Srebrenica su u proteklom periodu radile na realizaciji nekoliko projekata, posljednji od njih je dodjela sanitetskog vozila Domu zdravlja Srebrenica. Naravno, nadamo se intenziviranju saradnje i sličnim projektima“, izjavio je Duško Ćutilo, predstavnik AP Vojvodina.

Priznanje Opštine uručeno je i dr Radomiru Pavloviću – za izuzetan doprinos razvoju kulture.

„Ovo mi je jedna od najvažnijih nagrada, svi moji radovi, inicijative su išle sa ciljem da Srebrenica postane prepoznatljiva po svom kulturno-istorijskom nasljeđu. Zahvalan sam i predlagačima i odbornicima koji su glasali, a u narednom periodu, što se mog rada tiče, čeka me promocija Banjačkog rječnika, a krajem mjeseca, nadam se, i jedna prezentacija kulturnog i prirodnog nasljeđa u Kulturnom centru u Srebrenici“, izjavio je prim. dr Radomir Pavlović.

Nakon dodjele nagrada i priznanja, zvanično je otvoren pogon tekstilne industrije „Merkur Fešn“, u kojem je zaposlenje pronašlo 40 žena.

„Imam 23 godine, ovo mi je prvi posao, znači mi dosta“, izjavila je Snežana Nedeljković.

„Nikada nisam do sada radila, mnogo će mi značiti, imam četvoro djece, tako da će mi baš značiti“, rekla je Milena Maksimović.

„Tri godine nemam posao. Ovo je stvarno veliki plus za Srebrenicu, i znači opstanak našeg naroda na svom ognjištu“, rekla je Amra Omerović za UPSMedia.

Najavljeno je otvaranje još 40 radnih mjesta u naredna tri mjeseca, po okončanju obuke prve grupe zaposlenih.

„Čim budemo završili sa obukom tih 40 radnika, primićemo još jednu grupu od 40 radnika. Ne možemo fizički to prije tri mjeseca da postignemo da obučimo jer su to sve radnici bez radnog iskustva“, istakao je Miroljub Avramović, vlasnik pogona „Merkur Fešn“.

„To će u velikoj mjeri smanjiti nezaposlenost kada je u pitanju ženska radna snaga u Srebrenici, jer dosta ovih žena, 90 odsto žive u Srebrenici i mi ćemo se potruditi da njima damo prednost“, izjavio je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.