Obilježen 11. mart – Dan opštine Srebrenica!

Opština Srebrenica danas proslavlja dan ove lokalne zajednice – 11. mart. Obilježavanje ovog datuma kao Dana opštine reaktivirano je 2014. godine, a u spomen na dan kada je Srebrenica oslobođena od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Ovogodišnja agenda bila je skromnija, zbog epidemiološke situacije, ali i zbog nedonošenja skupštinske  Odluke o dodjeli nagrada i priznanja Opštine Srebrenica, kao i iz razloga cjelokupne političke situacije praćene nemogućnošću formiranja vlasti. Zadržana je tradicija da se svake godine najavi otvaranje jednog privrednog pogona, a to je ovoga puta kamenolom dacita u Gostilju. Održan je i svečani ručak u restoranu „Guber“.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić čestitao je praznik građanima i najavio aktivnosti u narednom periodu.

„Pred nama je da sve što je u zaostatku pokrenemo jednim brzim tempom, da nastavimo projekte koje smo započeli a započeli smo mnogo toga. Ja ću samo napomenuti da sam ponosan na prethodni period, iz razloga što smo imali jednu stabilnu političku situaciju u Srebrenici, što nismo imali incidenata, što smo svake godine obilježili stradanje srpskog i bošnjačkog naroda na najbolji mogući način, bez incidenata, i to je nešto što je krasilo Srebrenicu prethodne 4 godine. Ono što smo uradili u prethodnom periodu jeste da smo uradili dosta na infrastrukturnim projektima, na zapošljavanju, otvorili smo 4 pogona i to je postala jedna praksa i tradicija, da svaki Dan opštine otvorimo po jedan proizvodni pogon. Ono što je bitno istaći je da privreda opštine Srebrenica je jedna od rijetkih privreda koja je zapošljavala i proširivala svoje kapacitete u doba korone. Hvala i Opštini Bratunac koja je uvijek bila partner i bratska opština Srebrenici i koja će sigurno biti jedan dio Srebrenice, a i mi želimo da budemo dio Bratunca. Ovo gledamo kao jednu cjelinu. Zahvaljujući načelniku Bratunca, koji je pun energije, koji je mlad čovjek, koji želi to, i zahvaljujući idejama koje već postoje, zahvaljući mostu koji je u završnoj fazi, nama slijedi svijetla budućnost“ ,  izjavio je Grujičić.

Direktor noformirane firme „Dacit“ Petar Kovačević, zahvalio se opštini za podršku i najavio da nakon početka rada kamenoloma obezbijediti investicija od oko 25 miliona evra za izgradnju fabrike kamene vune od dacita, koja bi bila prva fabrika ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i zapošljavala bi između 150 i 200 radnika.

„Kapaciteti su oko 50.000 tona, ovo što smo mi isprojektovali. Fabrika može biti i veća, pošto je ovdje nepregledna sirovina.  Početak rada ovog kamenoloma počinjemo čim vrijeme dozvoli, za mjesec, dva očekujemo da će prvi blokovi krenuti sa kamenoloma“, dodao je Kovačević.

Obilježavanju je prisustvovala i delegacija iz Bratunca, predvođena načelnikom Srđanom Rankićem.