Obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka

Danas je u Bratuncu obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovoj opštini. Na nekoliko lokacija koja su mjesta stradanja je položeno je cvijeće – u fiskulturnoj sali,  na graničnom prelazu između Bratunca i Ljubovije, kao i u okolnim selima. U sali tadašnje Osnovne škole „Vuk Karadzić“ u Bratuncu cvijeće su položili članovi porodica, građani i predstavnici vlasti. Odata je počast brojnim žrtvama čiji konačan broj ni do danas nije utvrđen.

„ Mi očekujemo i tražimo da tužilaštvo, nadležne agencije obave svoj posao, kazne počinioce, a mi ćemo nastaviti i narednih godina da ovdje vrlo dostojanstveno obilježavamo zločine koji su počinjeni nad nama i u Bratuncu i na svim drugim mjestima. Mi ovo ne obilježavamo da bi se nekom svetili, niti pamtimo iz tog razloga, nego da nam se ovo ne bi ponovilo. Vratili smo se da živimo u miru, da živimo sa onima koji nisu počinili zločine ali svakodnevno imamo opterećenja. Zbog toga očekujemo i tražimo od nadležnih institucija da nas oslobode tog unutrašnjeg nemira i da nam dokažu da su spremni da rade svoj posao i kazne počinioce.“, izjavio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

Članovi porodica žrtava su podsjetili na užas ratnih godina i neprebolan gubitak sa kojim se i dan-danas suočavaju.

„ Izgubila sam sina i muža 1992. godine. Izgubila sam i ćerku, ćerka je bila ranjena i izgubila je i ona život poslije rata kad smo već se vratili ovamo. I tako eto da sam ostala sa još jednom ćerkom i više nemam nikoga“ , završila je Hatidza Tihić.

Ovih dana će se nastaviti obilježavanje stradanja bošnjačkog naroda na području opštine Bratunac.