O Svjetskom danu knjige sa Mladenom Subotićem i Jovanom Rakić

 Svjetski dan knjige i autorskih prava  peti put zaredom se obilježava u Bosni i Hercegovini, ovoga puta sa temom „Sa knjigom oko svijeta“.  Više nego ikada prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima i proširivanja našeg horizonta. Takođe, knjiga stimuliše naš um i kreativnost, poboljšava vokabular i temama koje obrađuje otvara razna pitanja i nedoumice. Iz tog razloga smo kontaktirali direktore Narodnih biblioteka iz Bratunca i Srebrenice i zamolili ih da sa našim slušaocima i čitaocima podjele nekoliko mudrih riječi,a koje se tiču upravo ovog dragocjenog i moćnog predmeta.

„Veoma mi je žao što ove godine nismo u mogućnosti da obilježimo Svjetski dan knjige i autorskih prava. Nadamo se da će Narodna biblioteka u Bratuncu uskoro krenuti sa radom i da ćemo tako omogućiti našim najvjernijim čitaocima da se vrate svojoj strasti, čitanju knjiga. Stanovnici Evrope godišnje potroše preko 90 milijardi evra na kupovinu knjiga, novina i pisanog materijala. Francuzi i Skandinavci se nalaze na vrhu liste najstrastvenijih čitalaca, pa tako ne bi bilo loše da se i mi, usljed novonastale situacije osvježimo nekim novim naslovom.

Ovom prilikom pozdravljamo sve ljubitelje knjiga uz nekoliko sugestija šta bi u izolaciji mogli pročitati, pa tako izdvajamo „Veliki pad“ Peter Hendkea, „Ples oko sunca“ Vedrane Rudan ili „Solunsku 28“ dr Neleta Karajlića.“, za UPSMedia radio rekao je Mladen Subotić, direktor Narodne biblioteke Bratunac.

Narodna biblioteka Srebrenica, usljed pojave korona virusa, radi skraćeno  do 12 časova svakim radnim danom, a od direktorice ove kulturne institucije smo se podsjetili na koji način je ova institucija obilježavala Svjetski dan knjige:

„Kako smo i prethodnih godina obilježavali ovaj značajan datum, ove godine smo na simboličan način na našoj facebook stranici napravili kolaž koji će naše sugrađane podsjetiti na aktivnosti koje smo povodom ovog datuma priređivali. Izdvojila bih 2019. godinu kada smo organizovali čitalački dnevnik i čitalački bedž na koji su se prijavljivali učenici osnovnih škola sa područja opštine Srebrenica. Njihovi radovi su bili predstavljeni u našoj čitaonici, kao i na stručnom skupu koji je organizovala Matična biblioteka u Zvorniku. „Stihovi iz srca“, konkurs literarnih radova obilježio je 2016. godinu koji smo zajedno realizovali sa Mladenom Kojićem i Zdravkom Nikolićem. I za kraj, ali ne i najmanje bitno, izdvajam 2013. godinu kada smo održali radionicu „Moja prva knjiga“, a koja je trajala dva dana i na koju su djeca pisala svoje autorske radove, koje smo kasnije u toku godine promovisali kao zajednički zbornik bratunačke i srebreničke biblioteke.“, ističe Jovana Rakić, direktorica Narodne biblioteke Srebrenica.

Gospođa Rakić najavljuje još mnogo aktivnosti koje će ova institucija, na čijem je ona čelu, realizovati do kraja godine aktivirajući najmlađe čitaoce stvarajući im jednu od najljepših navika, a to je da čitaju i da razvijaju svoju stvaralačku naviku.

„Možda je potrebno iskoristiti knjigu u borbi protiv izolacije, jer čitanje nam pruža dobru distrakciju od problema, proširuje naše vidike i podstiče nas na kreativnost.“, zaključuje gospođa Rakić.

Na današnji datum, 23. aprila, rođen je Vilijam Šekspir, jedan od najvećih britanskih umova i književnika, koji je istog datuma i preminuo. Drugo veliko ime, koje je svoj stvaralački vijek završilo na današnji datum je i Migel de Servantes, začetnik modernog evropskog romana. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na konferenciji UNESCO-a 1995. godine, održane u Parizu.

Piše: A.A.