Obavještenje stanovništvu o pojavi bjesnila

Odluku ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o određivanju zaraznog, ugroženog područja i mjera za suzbijanje bjesnila pročitajte OVDJE

Takođe, od veterninara dr Mladena Tešića dobili smo saopštenje koje prenosimo u cjelosti.

Obavještavaju se građani sa područija opštine Srebrenice i Bratunca da je na našem područiju došlo do pojave zaraznog oboljenja – bjesnila.

Bjesnilo je smrtonosna virusna bolest, manifestuje se upalom mozga i kičmene moždine. Ljudi oboljevaju nakon ugriza životinje zaražene virusom bjesnila koja može ali i ne mora imati nikakve simptome bolesti.

Ukoliko kod životinjue primjetite neobično ponašanje odmah obavjestite  nadležnu veterinarsku ambulantu.

Svi vlasnici su dužni da pse i mačke drže pod kontrolom, tako što se drže u bezbjedno ograđenom prostoru ili pse držati na povodcu a svi psi i mačke mlađi od tri mjeseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje.

Vlasnici su dužni da vakcinišu pse i mačke i da izvrše identifikaciju pasa čipovanjem te da čuvaju dokaz o sprovedenoj vakcinaciji.

Pored toga što vakcinacijom pasa i mačaka ispunjavate svoju zakonasku obavezu, samo na taj način štitite sebe, članove svoje porodice, te ljude u zajednici u kojoj živite.

Savjeti za uspješnu prevenciju od bjesnila:

  • Redovno vakcinišite pse i mačke,
  • Izbjegavajte kontakt sa nepoznatim životinjama, lutalicama, prepitomim divljim životinjama naročito ako ispoljavaju neobično ponašanje,
  • Naučite djecu da ne diraju nepoznate životinje, posebno lutalice i divlje male glodare
  • U slučaju ugriza životinje ranu dobro iserite sapunom i vodom, ne koristite alkohol, te odmah otiđite u ambulantu gdje će te dobiti potrebnu antirabičnu i antitetanusnu imunološku profilaksu

 

BUDI ODGOVORAN – VAKCINIŠI SVOGA PSA I MAČKU

 

 

Veterinarski inspektor

Mladen Tešić, dr vet.med.