Nekoliko korisnih savjeta: Kako okititi jelku

Ukoliko još uvijek niste okitili svoju novogodišnju jelku, donosimo nekoliko savjeta.

Neki bi rekli da za to nije potrebno nikakvo znanje i vještina, ali ako jelku ukrašavate svake godine, vjerovatno se pitate kako je okititi drugačije nego inače.

Da li ćete se opredijeliti za vještačko drvce ili za jelku s busenom koju ćete kasnije zasaditi, to zavisi od vas i vašeg ukusa i želja. Međutim, kakva god da je, važno je pametno procijeniti njen oblik i veličinu.

Ako kupite najviše drvce koje prodavac nudi, velike su šanse da vam neće stati u sobu ili da nećete moći da dohvatite vrh kako biste ga okitili. Odaberite drvce koje nije znatno više od vaše ispružene ruke. U suprotnom, proverite imate li dovoljno čvrste merdevine ili pronađite nekoga da vam ih pridrži.

Odaberite boje

Držeći se jednog skupa boja, učinićete da vaša jelka izgleda potpuno. Imajte na umu da odaberete nešto što neće previše odudarati od prostorije u kojoj se nalazi jelka. Ovo su neke od najpopularnijih boja:

Klasika – crvena i zelena: Naglasite zeleno stablo crvenim ukrasima, vijencima i vrpcama jer crvena nadopunjuje zelenilo na jedinstven način. Ako želite dodati ukrase u drugoj boji, neka budu zlatni ili metalik. Crvene, zelene ili transparentne lampice najbolje se slažu sa ovim stilom.

Zimske boje – plava, srebrna i ljubičasta: Ako se odlučite za ove boje, pokušajte izbjeći miješanje sa crvenim, žutim ili zlatnim ukrasima. Odaberite transparentne ili plave lampice uz ovaj stil. Za minimalistički zimski izgled, koristite samo bijele i srebrne ukrase.

Metalik boje – zlatna, srebrna i brozana: Dobra vijest je da se metalne boje lijepo uklapaju zajedno, a možete igrati s jednom, dvije ili sve tri. Najbolje se kombinuju sa providnim lampicama.

Tople ili hladne boje: Ako želite stablo koje je više raznoliko, pokušajte se držati ili toplih ili hladnih boja. Na primjer, okitite drvo crvenim, narandžastim i zlatnim ukrasima ili hladnim bojama poput zelene, ljubičaste, plave i srebrne.

Evo nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati prilikom kićenja jelke:

  • Ispod jelke postavite dekorativnu prostirku koja će kupiti otpale iglice
  • Prve na jelku postavljate lampice, ali prije ih isprobajte (govorimo iz iskustva). Uključite ih u struju i provjerite da li ima pregorjelih lampica
  • Ukrase postavljajte od vrha jelke prema dnu
  • Po granama prvo rasporedite najveće kugle, a zatim manjim popunite praznine
  • Teže ukrase postavite bliže deblu stabla jer su grane tu najjače i mogu podnijeti više težine
  • Ukrase koje želite naglasiti postavite blizu lampica, što postiže lijep efekat, posebno sa staklenim i metalnim ukrasima koji reflektuju svjetlo
  • Ravnomjerno rasporedite ukrase po stablu. Pobrinite se da previše ukrasa ne visi na svakoj grani jer se može slomiti
  • Pazite da ne pretjerate sa kićenjem, jer previše detalja na jelki može pokvariti njenu ljepotu
  • Na vrh jelke postavite zvijezdu ili ukras po želji (a možete i izostaviti ovaj korak)

Ukrasi za jelku

S obzirom da se ukrasi za jelku mogu naći u svim mogućim oblicima, bojama, veličinama i materijalima, biranje nije nimalo lagan posao. Potragu će vam olakšati ako obratite pažnju na boje i stil uređenja vašeg doma, pa ukoliko je on npr. minimalistički, najbolje je da i jelka bude takva.

Klasične kugle za jelku

Najčešći su ukrasi za jelku, a uglavnom su od stakla ili plastike. Dolaze u raznim bojama i dezenima, mat i sjajnim verzijama. Većina trgovina ih prodaje u setovima od 6 do 12 komada.

Kugle za jelku možete dekorisati lakom za nokte, bojom u spreju, dodavanjem raznih šljokica ili sjaja. Kuglice će dobiti novi sjaj ako ih premažete ljepilom i uvaljate u šljokice. Ako su kuglice stare ili vam se jednostavno ne sviđa kako izgledaju, preko njih zalijepite ukrasni papir ili ih presvucite u platno koje ćete na vrhu vezati ukrasnom trakom.

Ukoliko su vam kugle za jelku većinski dekor, dodajte još nekoliko zanimljvih i upečetljivih ukrasa koje možete napraviti sami kako biste razbili monotoniju.

Umjesto velikih kugli, od široke dekorativne trake možete napraviti velike mašne koje ćete rasporediti po jelki.

Ukrasi od papira

Izrada papirnih dekoracija za jelku je jednostavna i jeftina. Na internetu možete pronaći pregršt šablona za ukrase od papira koje je samo potrebno isprintati, obojiti, saviti ili izrezati. Ako ih volite sami izrađivati, papir vam pruža najviše mogućnosti za davanje ličnog pečata jelki.

Za djecu ovo može biti jako zabavan zadatak, ali ukrasi od papira i odraslima pružaju odličan način da probude svoju kreativnost.

 

Lampice za jelku

Lampice su neizostavan dio, bilo da se nalaze na jelki ili na nekom drugom mjestu u kući, one su glavni „krivac“ za ugođaj.

Prilikom kupovine lampica, provjerite njihovu ispravnost (opet iz iskustva govorimo). Pažnju treba obratiti na ispravnost kablova jer nijedna žica ne bi smjela da viri iz kabla. Na lampicama potražite i oznaku CE koja označava kvalitet i sigurnost proizvoda.

 

Kako bi lampice trajale više sezona potrebno je voditi računa o njima. Ukoliko su zapetljane, treba ih otpetljajti i pospremiti u kutiju ili omotati oko prazne role papirnatog ubrusa.

Za potpuni utisak što bolje prekrijte kablove od lampica, a ispod jelke stavite umotane kutije u obliku poklona čije boje se slažu s bojama vaših dekoracija na jelki.

I uživajte u praznicima!