Nastavak prve sjednice SO Srebrenica

Danas je održan nastavak prve sjednice Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je, između ostalog, usvojen i Nacrt rada Skupštine za 2021. godinu. Predstavnicima medija bilo je omogućeno uzimanje kadrova sa početka sjednice, dok su se na zakazanoj konferenciji u 14h, novinarima obratili  predsjednik Skupštine opštine Ćamil Duraković i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Duraković je istakao zadovoljstvo urađenim obimom posla i  načinom na koji se odvijao dosadašnji tok sjednice.

„Mi smo danas upolovili naš rad i prošli smo skoro više od pola dnevnog reda. Tu su sve one odluke koje su ključne za izvršnu i zakonodavnu vlast. Na redu je program rada načelnika, izvještaj o radu. Danas nećemo uspjeti završiti kompletan dnevni red, ali mogu reći da je atmosfera u Skupštini progresivna i da radimo jako efikasno, kako su naši građani od nas i očekivali. Naš program rada je narušen iz razloga što smo imali ponovljene izbore, kasnimo dinamički, ali kada Nacrt prođe mi ćemo imati češće redovne sjednice Skupštine opštine kako bi sustigli sve ono što smo nažalost propustili. Noviteti su da ćemo sjednice održati i u drugim mjestima, poput Skelana“ , rekao je Duraković.

Duraković je dodao da o preimenovanju glavne ulice Maršala Tita u Petera Hendkea nije diskutovano, jer je zahtjev za razmatranje ove inicijative stigao nakon što je dnevni red prve sjednice ustanovljen.

„To nismo ni razmatrali, to je stiglo kasnije, dnevni red je već bio utvrđen na pređašnjem kolegijumu. To će biti predmet druge ili treće sjednice, onda će o tome odlučivati kolegij, vidjećemo da li će uopšte da bude na dnevnom redu“ , zaključio je Duraković.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić smatra da je inicijativa koja je podnijelo udruženje građana „Istočna alternativa“ neosnovano.

„Postoje procedure kako se mjenjaju ulice, postoje građani koji žive u Srebrenici, koji imaju prednost da pokreću bilo kakve inicijative. Smatram da ukoliko postoje oni koji nisu dobronamjerni za stabilnost stanja u Srebrenici da ne idu sa bilo kakvim inicijativama koji će doprinijeti da određenom broj odbornika stavlja u neprijatan položaj. Te inicijative uglavnom dolaze sa strane, ne od građana Srebrenice. Ukoliko se to desi onda će se raspravljati i naći konsenzus. Imali smo inicijativu za Handkea, pa inicijativu za ulicu Alije Izetbegovića. To su neke kontradiktornisti koji nemaju nikakvo uporište i utemeljenje“, rekao je Grujičić.