Nasilje je društveni problem

U okviru šesnaest dana aktivizma , a povodom Svjetskog dana borbe protiv nasilja u porodici i završetka projekta „Nasilje je društveni problem“ u prostorijama Udruženja žena ,,Priroda“ u Bratuncu održano je predavanje na temu nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Program  ,,Nasilje je društveni problem“ obuhvata različite aktivnosti. Kroz četiri radio emisije, brošure i edukativne radionice sa mladima na području Srebrenice i Bratunca, članice UŽ ,,Priroda” upoznale su mlade sa oblicima i znakovima nasilja.

,,Primjetili smo da su mladi jako malo upoznati sa ovim problemom. Na osnovu naših istraživanja primjetili smo da sve više nasilja ima u partnerskim vezama, ne samo u porodici. Mislim da su radionice dobar način da se djeluje preventivno“- rekla je za UPSMedia Željana Pjevalica izvršna direktorica Udruženja žena ,,Priroda“.

Cilj programa je upoznavanje javnosti sa oblicima nasilja i podizanje svijesti o ovom društvenom problemu.

,,Htjeli smo da upoznamo što širu javnost sa ovim problemom, sa oblicima nasilja, sa načinom zaštite i uopšte koliko je to rasprostranjen problem, odnosno koliko mi svi građani trebamo da djelujemo preventivno“- istakla je Željana.

UŽ ,,Priroda“ analizom istraživanja 2014. godine došlo je do podataka da na području opštine Bratunac od stotinu ispitanika čak šezdeset njih trpi neki oblik nasilja.Primarni ciljevi ovakvih programa su podizanje svijesti javnog mnjenja kroz edukativni i informativni program.