Najavljeno rješavanje problema deponije u Križevačkoj ulici

Deponija

Divlja deponija udaljena samo kilometar od centra Bratunca stvara brojne probleme stanovnicima Križevačke ulice. Mještani su veoma nezadovoljni jer se otpad taloži u neposrednoj blizini kuća. Načelnik Srđan Rankić ističe da su upoznati sa ovim problemom, koji vuče korijene od odluke Skupštine opštine iz 2019. godine da se tu odlaže kabasti otpad, i naglašava da će deponija u što kraćem roku biti zatvorena, a taj dio obale Križevice uređen.

Višegodišnje taloženje otpada narušilo je životnu sredinu i stvorilo brojne probleme stanovnicima Križevačke ulice. Zagađenje uzrokuje neprijatan miris, ali i zdravstvene probleme stanovnika.

„Meni je doktor iz Beograda rekao kada sam odvela dijete, koje ima astmu, da svako dijete ima veliki rizik da oboli od astme ako živi blizu smetlišta. Ovdje vidite koliko ima smeća“ naglasila je mještanka Dragica Gvozdenović.

„Ovde ima 37-38 djece od godine do deset i petnaest godina. Pogledajte, kako je zatvoren otpad u Jelovcima sad je otvoreno ovde. Ružan je osjećaj, ako ja ne mogu izaći na terasu i popiti kafu kao čovjek“ riječi su Jove Miloševića.

Osim negativnog uticaja na zdravlje ljudi iz ovog naselja sa osamdesetak kuća, otpad sa ove deponije odlazi u rijeku Križevicu, a potom ga ona nosi u Drinu. Stanovnici se nadaju institucionalnoj pomoći.

,,Kako je bila poplava 2014. uradili su Križevicu ovuda. Kako su uradili Križevicu počeli su dogoniti ovde da zapunjuju rupe. Zapunili su rupe, oni su nastavili i dalje da dogone i smeće i komunalno i svi dogone“ kaže Zdravko Čavić.

,,Jedino ove nove vlasti da nešto preduzmu. Ovi dosad, kao imaju odobrenje neko samo da nije ovo smeće kese i ovi kreveti, a kao mogu gume, ja ne znam kako može i to“ nadovezala se Marica Pajić.

Novim opštinskim projektom predviđeno je uređenje ovog dijela Bratunca.

,,Ja sam upoznat sa tim problemom, dva-tri građanina dali su primjedbu, od kada sam ja preuzeo funkciju načelnika. Uvidom u dokumentaciju, vidio sam da je nekad u maju 2019. godine Skupština opštine donijela jednu nakaradnu odluku da se tu deponuje kabasti otpad. To ne može da bude u tom dijelu. Ta deponija će se podhitno zatvoriti, jer imamo u planu da se radi uređenje korita rijeke Križevice. Tako da, umjesto te deponije, građani mogu da očekuju jedno šetalište do rijeke Drine“ istakao je Srđan Rankić, načelnik Opštine Bratunac.

U komunalnom preduzeću ,,Gradska čistoća“ došlo je do smjene na rukovodećoj poziciji, Milkica Čučić zamijenila je Krstu Grujičića.

Piše: M.V.