Načelnik Srđan Rankić posjetio porodicu Hodžić iz Pobuđa

Šestočlana porodica Muharema Hodžića iz Pobuđa, mjesna zajednica Konjević Polje, još dugo će pamtiti početak kalendarske 2021. godine. Porodičnu kuću Hodžića zahvatio je požar, pri kojem je izgorela cjelokupna konstrukcija krova, a posljedice su vidljive i na ostalim dijelovima kuće. Hodžići kažu da je to osjećaj koji je teško opisati i slika koju će pamtiti do kraja života. Ipak, najvažnije je da ljudskih žrtava nije bilo.

„Saznao sam da gori kuća dole na početku, na ulazu. Odsjekle su mi se noge. Prvo što sam pitao jesu li živi svi, a kad sam čuo da su živi malo mi je laknulo što se tiče toga. Nek su svi živi, a sad dalje, vidjećemo. Kad sam prilazio nije mi bilo svejedno vidjeti, krova već nije bilo, već je bilo i ugašeno. Tu su ljudi, vatrogasci, policija i svi. Nisam znao šta da kažem, prišao sam i počeo da plačem“ , izjavio je Muharem Hodžić.

„Osjećaj je grozan. Da vam neko da svu vrijednost svijeta, ne bih više onaj strah nikom ni da doživi, ni da preživi. To je bilo strašno. Ne znaš bi li za djecu uhvatio, ili nekoga da pozoveš, ili da uzmeš nešto od osnovnih stvari, jer to je sve počelo da puca. Ja sam se bojala da neće otići čitava kuća“, rekla je Emina Hodžić, Muharemova supruga.

Težak period kroz koji prolazi ovo domaćinstvo, bar na kratko ublažila je ljudska solidarnost koja je ovog puta došla do potpunog izražaja. Razumjevanje i podršku Hodžići su našli i od strane lokalne zajednice koja im je pritekla u pomoć u vidu donacije. Ovu porodicu danas je posjetio i načelnik opštine Bratunac, Srđan Rankić, koji im je pored ranije doniranog građevinskog materijala, uručio i osnovne namirnice neophodne za život.

„Danas smo došli da vidimo kako napreduju ti radovi, i u najkraćem mogućem roku, ti radovi su završeni. Kuća je pokrivena i Opština je na poziv predsjednika mjesne zajednice, reagovala i sva pomoć koja je bila potrebna od Opštine je i dobijena. Što se tiče građevinskog dijela, krov na kući je promijenjen, a radi se i dalje. Ono najvažnije što mogu da istaknem u svemu ovome jeste da nije bilo ljudskih žrtava.“, zaključio je Rankić.

Muharem, pored supruge Emine, živi sa dvoje maloljetne djece, majkom i bratom koji je 100-ni invalid. Glavni izvori prihoda su im socijalna primanja i od toga preživljavaju. Hodžićima je neophodna pomoć ljudi dobre volje u ovim teškim zimskim danima.