NAČELNIK OPŠTINE BRATUNAC UGOSTIO DELEGACIJU POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA IZ ISTOČNOG SARAJEVA

Foto: Opština Bratunac – Načelnik Srđan Rankić i delegacija fakulteta

Načelnik Opštine Bratunac Srđan Rankić ugostio je članove delegacije  Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Sastanku su prisustvovali dekan fakulteta prof. dr Vesna Milić, prodekani prof. dr Tatjana Krajišnik i doc. dr Igor Đurđić, kao i profesor Stefan Bojić.

Povod sastanka je razgovor o mogućnostima saradnje Poljoprivrednog fakulteta i Opštine Bratunac.  Razgovarali su još o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje na području opštine Bratunac, odrađivanju hemijskih analiza zemljišta za proizvođače, mogućnostima stipendiranja studenata iz Bratunca i pružanje savjetodavne i stručne pomoći proizvođačima od strane Poljoprivrednog fakulteta.

Tema današnjeg sastanka bila je i pokretanje projekta „Implementacija IKT rješenja u povrtarskoj proizvodnji“.

Savremena praksa pokazala je da primjena IKT rješenja značajno doprinosi unapređenju produktivnosti i efikasnosti poljoprivredne proizvodnje. Različiti sistemi se sa uspjehom primjenjuju u svim granama poljoprivrede. Mnogo je faktora koji doprinose sporoj implementaciji digitalnih rješenja na našim prostorima. Trenutni nivo razvoja informacionih tehnologija dozvoljava mogućnost prikupljanja velikog broja podataka uz upotrebu senzora , prenos tih podataka do udaljenih senzora, njihovu obradu i kreiranje informacija koje mogu biti od velikog značaja poljoprivrednim proizvođačima za donošenje odluka u tehnološkom procesu proizvodnje.

Uspostavljanjem ovakvog informacionog sistema, poljoprivredni proizvođači kao i njihovi savjetodavci, preko jedinstvene platforme, u svakom trenutku moći će na jednostavan i lagan način da uporede vlastite vrijednosti sa projsekom ostalih proizvođača. U početnoj fazi krenulo bi se sa praćenjem ključnih meteoroloških parametara vazduha i zemljišta. S obzirom na značaj povrtarske proizvodnje na našoj opštini ovakvim aktivnostima možemo doprinijeti razvoju navedenog sistema i time učiniti iskorak u osavremenjavanju i poboljšanju rezultata povrtarske proizvodnje.

Saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom doprinijeće razvoju poljoprivredne proizvodnje i olakšati proizvođačima rad na području opštine Bratunac.

Izvor: opstinabratunac.com