Na današnji dan osnovana je FIFA

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija ili skraćeno FIFA danas obilježava 116 godina postojanja. Na današnji dan 1904. godine u Parizu su ovu organizaciju osnovali predstavnici nacionalnih asocijacija Belgije, Danske, Francuske, Španije, Holandije, Švedske i Švajcarske.

Sami počeci fudbala kakvog danas poznajemo vezani za za polovinu 19. vijeka i Englesku. Engleska fudbalska asocijacija FA dugo godina nije željela da uđe pod okrilje i u takmičenja FIFA. Njihov FA Kup je najstarije takmičenja na svijetu.

Trenutno FIFA ima 211 nacionalnih saveza u svom članstvu, podijeljenih u šest kontinentalnih konfederacija. Sjedište organizacije je u Cirihu, u Švajcarskoj.

Prvi predsjednik FIFA bio je Francuz Robert Gerin, a vjerovatno najveći uticaj na ovu organizaciju i fudbal uopšte ostavio je, takođe Francuz, Žil Rime. On je zaslužan za pokretanje Mundijala, odnosno Svjetskog prvenstva 1930. godine, kada je u Urugvaju održano prvo izdanje danas najpopularnijeg sportskog takmičenja, uz Olimpijske igre. Po njemu je bio nazvan prvi trofej namjenjen pobjedniku ovog takmičenja, koji je 1970. prešao u trajno vlasništvo Brazila, nakon što su osvojili treću titulu. Uz Žila Rimea, ogroman uticaj ostavio je i Brazilac Žoao Avelanž, predsjednik FIFA-e od 1974. do 1998. godine. Aktuelni predsjednik je Švajcarac Đani Infantino.

Pored Svjetskog prvenstva u muškoj kategoriji pod okrilje mFIFA-e su i Svjetsko prvenstvo do 17 i 20 godina, Kup konfederacija, Svjetsko klupsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo u fudbalu na pijesku, kao i Svjetsko prvenstvo u futsalu. Što se tiče konkurencije dama, FIFA organizuje Svjetsko prvenstvo za seniorke, kao i do 20 i 17 godina.

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija danas se smatra za jedinu od najuticajinih i najvrijednijih organizacija u svijetu. U ovih 116 godina prešli su veoma dug put i doveli fudbal do pozicije “najvažnije sporedne stvari na svijetu“.

Foto: wikipedia.org

Piše: M.V.