MUP RS: Upozorenje – Ne dijelite lične podatke na društvenim mrežama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavještava građane da je tokom ovog mjeseca zaprimljeno više prijava građana vezanih za lažnu nagradnu igru „Capriolo“, organizovanu na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook).

Nagradna igra sastoji se u tome da je na lažnoj Fejsbuk stranici URL:https://www.facebook.com/Capriolo-113461090049471 na dan 20.09.2019. godine objavljena nagradna igra u kojoj „Capriolo“ poklanja 25 „Capriolo“ bicikala, te je za učestvovanje potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i u inboksu navesti broj od 1 do 500. Učesnici lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku da su dobitnici bicikla, ali radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Osim ove fotografije, od učesnika se traži i dostavljanje ostalih ličnih podataka koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.).

Kao i u ranije evidentiranim slučajevima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavještava građane da je jedini cilj izvršioca koji je kreirao ovu stranicu pribaviti njihove lične podatke u svrhu zloupotrebe, zbog čega se upozoravaju građani da fotografije svojih ličnih dokumentata i svoje lične podatke ne dijele odnosno ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte.

Izvor: MUP RS