Momčilo Cvjetinović: Saopštenje za javnost

Na našu adresu pristiglo je saopštenje za javnost direktora SŠC Srebrenica i predsjednika OO SDS Srebrenica Momčila Cvjetinovića. Saopštenje prenosimo u nastavku:

„U vezi sa brutalnim napadom na društvenim mrežama i federalnim sredstvima informisanja na maloljetnu srpsku djecu u Srebrenici, učenike osnovne škole, od strane najistaknutijih bivših i sadašnjih bošnjačkih lokalnih funkcionera (bivši načelnik opštine, sadašnji zamjenik načelnika opštine, predsjednik OO SDA, poslanik i odbornici), OO SDS Srebrenice poziva ove aktere da se uzdrže od neosnovanih napada i crtanja meta po maloljetnicima. Za svaku je ljudsku i moralnu osudu uz duboku žalost pretvaranje mržnje u osnovu kulture i političke borbe najznačajnijih bošnjačkih prvaka u Srebrenici.

Srbi s ponosom obilježavaju i slave svoje događaje i ličnosti iz duge tradicije. Oni koji nemaju istoriju i tradiciju ili je ne poznaju jer su je napustili, razvijaju mržnju prema svemu što ne pripada ličnom i kolektivnom pamćenju. Zaborav se ne može liječiti bježanjem od prošlosti i napadima na sve izvan sebe. Sljepilo prema komšijskoj, „tuđoj“ djeci, bez obzira što su zaštićena svim zakonima i konvencijama, je patološka manjkavost kolektiviteta.

Zašto se baš izlivi bezobzirnosti i umobolnosti ispoljavaju uz Božić, Savindan, Petrovdan, Vaskrs, Trojčindan i druge hrišćanske pravoslavne praznike? Sjetimo se samo Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata. Umjesto osuda i zločina proizvedena je navodna velikosrpska agresija. Sada u miru treba tražiti nove izvore i načine napada. Opet je najlakše, za iskvaren razum, trovati i gaditi na najveće srpske praznike. Srpsku djecu treba pretvoriti u sluge, treba ih natjerati, prema njihovoim kolektivnom iskustvu, da zaborave da su Srbi, da se odreknu Svetog Save, svojih junaka i da unište etnografsko i folklorno naslijeđe. To je osnova za bosanskohercegovačko društvo na kome treba da počiva Bosna i Hercegovina.

Srebrenica, 29. 01. 2020.g.
Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica“, stoji u saopštenju.