Momčilo Cvjetinović: Imamo najviše učenika u odnosu na broj osnovaca, obezbijedićemo besplatan prevoz za gimnaziju, frizere i prehrambene tehničare

Momčilo Cvjetinović – direktor SŠC Srebrenica

Gost emisije Dobar dan regijo, našeg radija, bio je direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica, Momčilo Cvjetinović. Sa njim smo razgovarali o predstojećem upisu novih srednjoškolaca, kao i o najvećim izazovima sa kojima se ova obrazovna ustanova susreće.

Upis nove generacije srednjoškolaca biće organizovan u dva upisna roka. U SŠC Srebrenica otvoren je konkurs za popunu 4 odjeljenja.

– Plan je da upišemo ukupno 96 učenika. Jedno odjeljenje upisujemo u gimnaziju opšteg smjera, dva  u struci zdravstvo, po jedno odjeljenje medicinskih i farmaceutskih tehničara, dok će jedno odjeljenje biti kombinovano – frizeri i prehrambeni prerađivači. Lobiramo da obezbijedimo prevoz učenika za gimnaziju, frizere i prehrambene prerađivače i nećemo praviti diskriminaciju, odnosno svi razredi ovih zanimanja će moći to da iskoriste. Mali problem nam je napravila situacija da deficitarna zanimanja Vlada stipendira samo u prvoj godini. I za ovu godinu smo konkurisali da ista struka, prehrambeni prerađivači, bude stipendirana. Kada govorimo o planu upisa on je isti za cijelu Republiku Srpsku. Junski upisni rok traje od 14. do 25. juna. U JUNSKOM upisnom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 14. 06. 2021. godine, a završava se u utorak, 15. 06. 2021. godine, za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa objavljuju se u četvrtak, 17. 06. 2021. godine. Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 21. 06. 2021. godine, a završava se u srijedu, 23. 06. 2021. godine, za učenike koji imaju manje od 60 bodova. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 25. 06. 2021. godine. U JULSKOM upisnom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 05. 07. 2021. godine, a završava se u srijedu, 07. 07. 2021. godine. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 9. 7. 2021. godine. Od ponedjeljka, 12. 7. 2021. godine, do petka 16. 7. 2021. godine, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta. Bodovanje se vrši na bazi opšteg uspjeha za četiri viša razreda osnovnih škola, a za različite struke različito je bodovanje specifičnih predmeta – rekao je naš gost.

Srednju školu u Srebrenicu ove godine pohađala su 354 učenika, velika većina njih je dolazila van Opštine Srebrenica.

– Imamo problem sa malim brojem đaka u osnovnim školama. Taj problem će tek biti izražen u periodu koji dolazi, jer ove godine je u centralnu školu u Srebrenici upisano samo 10 prvačića.  Možemo reći da u odnosu na broj osnovaca u našoj opštini, naša škola ima najveći priliv učenika. Od 354 učenika, iz Ljubovije je oko 70, iz Bratunca 200. Problem nam predstavlja što više od 320 učenika putuje preko 4 kilometra. Škole u okruženju omogućavaju pokrivenost troškova puta, a kao što sam rekao, mi ćemo neredne godine obezbijediti takvu povoljnost za određena zanimanja. Tokom protekle godine zabilježili smo mnoge značajne rezultate: treće mjesto na Sajmu inovacija, koji organizuju Republike Srpska i Srbija, nagrade za kvalitet obrazovanja, visoke plasmane na regionalnim i republičkim takmičenjima iz recitovanja, nagrade na raznim literarnim konkursima, itd. Mislim da smo najuspješniji na regiji po tom pitanju. Treba istaći da je prethodnih godina mnogo toga urađeno i uloženo na samom objektu škole – objasnio je direktor SŠC Srebrenica, Momčilo Cvjetinović.

Učesnici konkursa podnose Školi potrebne dokumente:

  1. prijavu za upis,
  2. originalnu diplomu, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi,
  3. originalnu diplomu, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi u inostranstvu, rješenje o priznavanju ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za priznavanje,
  4. izvod iz matične knjige rođenih,
  5. diplomu  “Vuk Stefanović Karadžić”,
  6. diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za struku,
  7. diplomu za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja,
  8. adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs, samo za kandidate koji upis vrše u školi.

Piše: M.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *