Mladi Bratunca kao aktivna publika forum teatra

Pozorišna interaktivna igra realizovana kroz forum teatar projekta „Bi in Charge – Ti odlučuješ“ Udruženja Prijatelji Srebrenice juče je na pozornici Doma kulture u Bratuncu dala priliku mladima da se upoznaju i sagledaju mogućnosti preventivnog aktivnog djelovanja na probleme ovisničkog ponašanja u zajednici u kojoj žive. Nakon skupa vježbi opuštanja, upoznavanja razvijajući vještinu timskog rada mladi su iz uloge publike i pasivnih posmatrača postajali aktivni izlazeći na scenu, predlagali su rješenja za probleme ovisnosti, radeći, glumeći, režirajući, ali ne iz udobnosti svoje stolice već na daskama koje“ život znače“ jer slučajevi koji su se našli u temi forum teatra realni problemi pojedinaca iz okruženja učesnika.

Mladi su spremno ulazili u likove uz razbijenu barijeru treme i produktivno nudili rješenja, stavljali se u ulogu potlačenih i diskriminisanih učeći da se bore za sebe ali i za druge. Provokativna situacija na sceni dala im je mogućnost da isprobaju razna rješenja kako bi se pripremili za primjenu takvog ponašanja u stvarnosti.

Psiholog Ivan Kuč, stručni saradnik na projektu kaže da je forum teatar popularna tehnika, odnosno sredstvo za socijalne promjene. Po riječima stručnjaka forum teatar pomaže u razvoju kreativnosti i kreativnog izražavanja, razvoju samopouzdanja i samopoštovanja, stavaranju pozitivne slike o sebi, osnažuje za suočavanje sa predrasudama, razvija socijalne vještine i podstiče na aktivno učešće u izgradnji društva u kome živimo.

Dunja V. učesnica forum teatra kaže da je uživala glumeći supruga žene koja ima problem ovisnosti o duvanu, ali je uživala gledajući i druge učesnike i načine na koji su predstavljali likove, misli da je jako korisno izbjegavati duvan i alkohol.

Projekat „Be in charge-Ti odlučuješ“ Udruženja „Prijatelji Srebrenice“realizovanog u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD koji finansira Evropska unija a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) namjenjen je mladima od 14 do 19 godina i ima za cilj prevenciju bolesti ovisnosti. Projekat podržava i opština Bratunac.