Mještani Kravice: „Nakon 27 godina, i dalje tražimo pravdu“

Danas je u Kravici služen parastos za 49 Srba iz ovog i okolnih sela ubijenih na Božić 1993. godine i za svih 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta, stradalih u ratu od 1992. do 1995. godine. Prije parastosa položeno je cvijeće i odata počast kod centralnog spomen-krsta u Kravici.

Radenko Milanović ovog dana izgubio je brata, a sam je bio ranjen.

“Izgubio sam brata, mnogobrojne prijatelje, rođake. Ovaj dan prvo mora da bude važan za nas, mještane Kravice, da dolazimo i uvažavamo ovaj dan. Više neću da pričam o tome kome je suđeno, kome nije, ko je kriv, ko nije. Danas ja poručujem Vladi RS da je ovdje morao da bude makar jedan ministar. Poručujem Vladi BiH da znaju da nekoliko kilometara od Potočara postoji Kravica, koja je stradala na Božić, koja je imala svoje žrtve, da i oni moraju doći ovdje jednog dana da priznaju ovaj zločin”, poručio je danas iz Kravice Radenko Milanović, koji je na Božić 1993. godine u Kravici izgubio brata, a sam je bio ranjen.

“Izgubila sam djevera, dva zeta, djeverića, izgubila sam ih mnogo. Bila sam u kući kad su nas potjerali, bježali smo kroz šume, kroz rijeke, htjeli postradati, jedva glave izvukli žive, uništili nam sve i eto. Bilo je strašno, što je najcrnje, najgore, ne ponovilo se”, prisjetila se ovog dana Tomka Milošević.

Iz Kravice je danas poručeno da i nakon 27 godina porodice i dalje traže pravdu i da neće odustati.

„Nastavićemo da obilježavamo ovakve događaje, pričaćemo o zločinu ne samo u dane velikih stradanja nego i svaki dan u godini. Govorićemo o Božiću 1993. godine u Kravici, sve s ciljem da se ovaj zločin nikada više i nikome ne ponovi“, izjavila je Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

„Što se tiče zločina nad Srbima, dosad još niko nije odgovarao, a da li će, kako ja vidim – neće, ovo je samo sud za Srbe“, rekao je Zoran Gvozdenović, predsjednik Boračke organizacije Bratunac.

„Pokušavamo da na svaki način dokažemo da su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu stradali i srpski civili, nedužan srpski narod. Da su srpski borci samo vodili borbu za očuvanje svojih prostora i borbu za očuvanje civilnog stanovništva. Napadani su na svim frontovima, a posebno na velike praznike. Šaljemo poruku da treba da se okupljamo i da govorimo šta se desilo, kako bi pravda i zaslužena kazna stigla one koje su krivi“, rekao je Boško Tomić, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Sedmog januara 1993. godine u Kravici je nestalo sedam mještana, od kojih pet još uvijek nije pronađeno. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.