Mjere u Srpskoj na snazi do 11. maja, ali uz značajne korekcije: Uslužne radnje počinju sa radom, penzionerima dozvoljena šetnja

BANJALUKA – Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključak kojim se sve mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja virusa korona u Srpskoj produžavaju do 11. maja, ali su neke od njih značajno relaksirane, kao što su mjere koje se odnose na lica starija od 65 godina i neke privredne subjekte.

– Postoje određene korekcije. Naši zaključci će brzo biti objavljeni sa dodatkom za privredne subjekte kojima od danas odobravamo rad. U njemu su propisani uslovi koje moraju da ispune da bi obavljali svoju djelatnost, a da ne udrožavaju zdravlje ljudi i ne utiču na širenje virusa korona –  rekao je Višković na konferenciji za novinare poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera koja je relaksirana odnosi se na osobe starije od 65 godina kojima će od sutra svaki radni dan u periodu od sedam do deset časova biti dozovoljena šetnja uz obavezno nošenje maski i izbjegavanje okupljanja u veće grupe.

– Od sutra od 7.00 do 19.00 časova mogu da počnu sa radom i uslužne radnje, radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom, saloni namještaja, druge zanatsko preduzetničke radnje, osim frizerskih salona, te muzeji i biblioteke – rekao je Višković, koji je i predsjednik Vlade Republike Srpske.

On je dodao da će Vlada poslije 10. maja na osnovu epidemiološke situacije odlučivati o ukidanju vanrednog stanja.

– Ako epidemiološka situacija bude u skladu sa našim očekivanjima i ovim što trenutno imamo predložićemo ukidanje vanrednog stanja – naglasio je Višković, dodavši da je sigurno da će zadnji početi sa radom hoteli, restorani i kafići.

Izvor: glassrpske.com