Milorad Dodik posjetio Srebrenicu

Posjeta Milorad Dodik

Srpski član i trenutno predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, posjetio je danas Srebrenicu. On se sastao sa načelnikom Mladenom Grujičićem, kome je dao podršku na ponovljenim izborima u ovoj lokalnoj zajednici, a potom je posjetio Spomen sobu, gdje je položio vijence. Srebrenicu je posjetio i Nikola Špirić, predsjedavajući u Domu naroda Parlamenta BiH.

Milorad Dodik je istakao nezadovoljstvo radom CIK-a BiH, a pozvao je da se više radi na pitanju zapošljavanja, a manje na političkim svađama.

–  Izbori treba da potvrde normalizaciju života u Srebrenici. Pozivam ljude u Srebrenici da izađu na izbore, jer time pokazuju demokratski kapacitet. Čak i ako Bošnjaci budu bojkotovali ponovljene izbore, oni već imaju 4 ili 5 odbornika na bazi glasova sa biračkih mjesta gdje rezultati nisu poništeni. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine treba da podnesu ostavku poslije izbora u Srebrenici i Doboju i da se obavi zakonit izbor novog sastava. Mi ćemo vidjeti kako ćemo se ponašati u 45 opština gdje smo pobijedili i može se desiti da za naredne izbore odlučimo da ne imenujemo članove Opštinskih izbornih komisija. Ovoga puta nismo imali izbora, jer smatram da treba provesti izbore i dobiti legitimne strukture – naglasio je Milorad Dodik.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ističe da će u nedjelju, kako kaže, biti ispravljena nepravda koju je svojom odlukom prouzorkovao CIK.

Stalno se potencira da se Srebrenica problematizuje od dijela bošnjačkih političara, koji prisiljavaju i druge bošnjačke političare da slijede njihov put, ali vjerujem da će ovi izbori pokazati da postoje Bošnjaci koji razmišljaju svojom glavom i koji žele da žive u boljoj Srebrenici – rekao je Grujičić.

Predsjednik OO SNSD Srebrenica dr Radomir Pavlović, takođe je pozvao glasače da izađu na izbore i dodao:

Koalicija okupljena oko SNSD-a na čelu sa Mladenom Grujičićem će sigurno pobijediti. Mi smo pokazali nove politike u odnosu na ranije, kada ovdje potrošeno milijardu KM. Nudimo Srebrenicu kao lokalnu zajednicu za sve građane koji poštuju instituije Republike Srpske-.

Nakon sastanka su najaviljeni novi projekti u opštini Srebrenica. Za Dan opštine planirano je otvaranje kamenoloma, kao i da će ove godine biti urađen put do jezera u dužini od 2,5 kilometara. Takođe, plan je da ove godine počne izgradnja sportske dvorane u Srebrenici.

Nikola Špirić, predsjedavajući u Domu naroda Parlamenta BiH je naglasio da će Srebrenica i njeno rukovodstvo prevođeno Grujičićem uvijek imati institucionalnu podršku.

Piše: M.V.