MFS-EMMAUS Potočari: U toku 14. Međunarodni omladinski radni kamp

Već 14 godina MFS-EMMAUS u Potočarima, u okviru Međunarodnog omladinskog radnog kampa, okupi veliki broj mladih koji svojim društveno-korisnim radom doprinose razvoju i unapređenju životnih uslova stanovništva na području opštine Srebrenica.

Cilj kampa je pomoć socijalno ugroženom stanovništvu na području Srebrenice, a u isto vrijeme kamp pomaže mladima iz različitih sredina, učeći ih pomirenju, ravnopravnosti, mogućnostima i važnosti zajedničkih akcija, stvarajući preduslove za njihovo buduće socijalno uključenje i akcije.

 

„Ove godine glavna aktivnost je početak izgradnje centra za stara lica. Volonteri učestvuju i u drugim aktivnostima u skladu sa našim redovnim aktivnostima, kao što su podjela obroka u okviru projekta ‘Jedan obrok dnevno’, pomoć ženama korisnicama projekta “Ljubav i solidarnost za Majke Srebrenice’, znači volonteri odlaze svaki dan u grupama da posjete drugu ženu, pomognu u kućnim poslovima, oko kuće, košenje, branje malina, očiste oko kuće, razgovaraju s njima, imamo radove na farmi gdje pripremamo, čisti se farma, farba se ograda“, rekla je Mirela Ahmedbegović, koordinatorica Kampa.

Ove godine u kampu učestvuje 70 volontera iz cijele BiH i zemalja regiona i Evrope.

„Dolazim četvrti put. Stvarno je prelijep osjećaj, posebno kada se vratite u Srebrenicu ovdje, vidite da ste iza sebe nešto ostavili, da je ovo nešto vaše što ste pomogli da se izgradi. Od kampa, recimo, do Srebrenice, ima mnogo kuća gdje smo mi pomagali u rekonstrukciji, stvarno se osjećam nekako ispunjeno kada vidim šta smo sve postigli“, izjavio je Benjamin Hodžić iz Lukavice.

Beltran dolazi iz Španije. Prvi put je posjetio BiH. Aktivnosti volontera u Španiji su, kaže, slične onima u kojima ovdje učestvuje.

„Poprilično je slično volontiranje ovdje i u Španiji. Isto tako se i u Španiji bavimo humanitarnim radom, pomažemo ljudima, nosimo im hranu“, rekao je Beltran Kaleha iz Španije.

 

Omladinski radni kamp trajaće do srijede, 24. jula, a osim radnih, planirane su određene edukativne, turističke, kulturne i zabavne aktivnosti za učesnike sa ciljem njihovog druženja, boljeg međusobnog upoznavanja i sticanja novih vještina.