MEĐU POTPISNICIMA IZBORNOG ETIČKOG KODEKSA I OPŠTINSKI ODBORI SNSD-a i SDS-a SREBRENICA

Na poziv OSCE-a šest političkih partija iz Srebrenice je potpisalo Izborni etički kodeks. Poslušajte i pročitajte šta o važnosti ovog dokumenta, šta očekuju od stranaka koje ih nisu potpisale i kako greneralno ocjenjuju atmosferu u kojoj očekujemo izbore kažu Momčilo Cvjetinović, član OO SDS Srebrenica i dr Radomir Pavlović, član OO SNSD Srebrenica. Naša sagovornica je i Elma Kadić, službenica za odnose sa javnošću u misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Elma Kadić napominje da svi kandidati imaju odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije i Misija OSCE-a ih sve poziva da predizbornu kampanju provode bez negativne retorike, kao i da se usredsrijede na pitanja koja su ključna za građane. Svi politički subjekti sa područja opštine Srebrenica su bili pozvani da potpišu Izborni etički kodeks, ali ih se samo šest odazvalo.

Misija OSCE-a se u četvrtak, 12.11. oglasila i sa pozivom svim političkim strankama, kandidatima i kandidatkinjama da poštuju principe slobodnih i pravičnih izbora, iskažu poštovanje prema svojim rivalima i prema biračima prije, tokom i nakon izbora, te da prihvate zvanično potvrđene izborne rezultate. U saopštenju je iskazana i nada da neće biti zapaljive retorike ili provokativnih incidenata tokom izbornog dana, te se građani pozivaju na mirnu proslavu nakon objave rezultata.

Momčilo Cvjetinović je predsjednik OO SDS-a u Srebrenici. Kaže da je SDS uglavnom i prije potpisivanja poštovao smjernice koje su date Kodeksom, ali da nije siguran za mnoge političke partije na svim nivoima Bosne i Hercegovine da li se pridržavaju pravila. Za stranke koje nisu potpisnice Izbornog etičkog kodeksa pretpostavlja da nisu potpisale iz nekog revolta ili zbog međusobnih odnosa političkih partija – da nisu htjeli da se nađu na istom papiru, odnosno dokumentu, ali očekuje da će se poštovati smjernice Kodeksa.

Dr Radomir Pavlović iz SNSD-a smatra da predizborna kampanja na društvenim mrežama ne daje realnu sliku stanja na terenu. Prvenstveno zato što u strukturi satnovništva na području opštine Srebrenica učestvuju pretežno starci, dok svoje mišljenje na društvenim mrežama izražava svega, kako procjenjuje 20-% do 30 % populacije. U posljednjih mjesec dana kaže da nije bilo sukoba niti bilo čega sličnog što govori u prilog tome da je vođena fer i korektna politička kampanja.

Poslušajte audio snimke intervjua sa gostima.

Piše: M.U.

Audio montaža: B.P.