Marko Šarenac za UPSMedia o prvoj godini na koledžu i planovima

Mladi i talentovani košarkaš iz Bratunca, Marko Šarenac, vratio se prije nekoliko dana iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon prve godine fakulteta i nastupa u tamošnjoj koledž ligi (NCAA). On je student Univerziteta Maršal, u Hantingtonu (Zapadna Virdžinija), koji je član C-USA konferencije. Sa Markom smo razgovarali o dosadašnjim impresijama vezanim za košarku, ali i školu, kao i o planovima za naredni period.

UPSMedia: Marko, “ruki“ godina (prva sezona) na Maršalu je završena, kakvi su utisci?

Marko Šarenac: ,,Kada sve sagledam, utisci su dosta dobri, kako na košarkaškom terenu tako i u školi. Sve je bilo na najvišem nivou. Dopalo mi se kako funkcioniše taj odnos između trenera i saigrača, atmosfera u timu i kako sve teče glatko. Život na kampusu je nešto što je za mene bilo potpuno novo, ali sam se veoma brzo prilagodio i ušao u sistem. Sve u svemu, mogu da kažem da je prethodna godina bila odlična, zadovoljan sam kako se sve završilo“.

UPSMedia: Šta je bio najveći izazov u “ruki“ sezoni?

Marko Šarenac: ,,Najveći izazov za mene bio je da pokažem svoje kvalitete na tako velikom košarkaskom nivou, kao sto je NCAA i naravno da se nametnem treneru za poziciju u timu“.

UPSMedia: Imao si nekoliko odličnih utakmica, kao što su one protiv Zapadnog Kentakija i Florida Internešnal Univerziteta. Uz to, više utakmica si počeo u startnoj petorci. Koliko sve to znači za nekoga ko igra prvu sezonu na planu samopouzdanja?

Marko Šarenac: ,,Svakom igraču je svaki minut igre važan, što je više minuta, veće je i samopouzdanje, pogotovo za jednog “freshmana“. Moj trener, Dan Di Antoni mi je pružio priliku da se nekoliko puta nađem u startnoj petorci. To sam pokušao da iskoristim na najbolji način i opravdam njegova očekivanja, a to je za mene, kao jednog “freshmana“, bio veliki podstrek, nešto što ti daje motivaciju i energiju da se pokažeš u najboljem svetlu. Ono što se dešava na košarkaškom terenu i ono što mi gledamo na televiziji je potpuno drugačije. Generalno, postoji ogromna razlika izmedju evropske košarke i ove koja se igra u SAD-u“.

UPSMedia: Na kojim poljima si, po tvom mišljenju, ostvario najveći napredak u prethodnih godinu dana?

Marko Šarenac: ,,Ove sezone najviše sam radio na šutu. Trener nam je posebno skrenuo pažnju na varijacije u napadu i koliko je važno biti dobar, opasan napadač u igri. Tranzicioni napad je, otprilike, segment u kojem se najviše napreduje u koledž košarci. Dosta se radi na kondiciji i fizičkoj spremnosti igrača. Da bi igrač ispunio zahteve trenera i igre, mora biti izuzetno fizički spreman, to je jedna od ključnih stvari“.

UPSMedia: Maršal je završio kao peti u konferenciji sa 14 ekipa, uz skor 17-15 (10-8 u konferenciji), da li je to ispunilo očekivanja?

Marko Šarenac: ,,Završili smo sa skorom 17/15 što je dosta dobro, s obzirom na to da smo odigrali dosta jakih utakmica u relativno kratkom vremenskom periodu. U početku je bilo dosta poraza, ali kako je vreme prolazilo, bili smo sve bolji i bolji, pa su se i pobede nizale jedna za drugom. To nam je omogućilo da učestvujemo na konferencijskom turniru, za koji smo imali velika očekivanja. Tih nekoliko vezanih pobeda nam je dalo nadu i probudilo veliku zelju da sezonu završimo kao prvi, međutim, turnir je prekinut usled pandemije koronavirusa“.

UPSMedia: Planovi za narednu , “sofmor“, godinu?

Marko Šarenac: ,,Što se tiče naredne školske godine i sezone na Maršalu, mislim da će mi biti dosta lakše. Sada znam šta me čeka i kako stvari funkcionišu. Kada govorimo o košarci, pokušaću da se spremim sto bolje za narednu sezonu, kako fizički tako i na psihičkom nivou. Motivisan sam i mislim da imamo odličan tim, koji je spreman da napravi iznenađenje u sledećoj sezoni. Nadam se da ću imati priliku da sledeće godine igram i na “March Madness-u“ (turnir najbolje 64 ekipe), što je, zapravo, san svakog igrača na koledžu. Želim da vam se zahvalim na interesovanju i pozdrav vašim čitaocima“.

Marko je svoju košarkašku karijeru počeo u Bratuncu, a većinu juniorskog staža proveo je u valjevskom Metalcu. Sa selekcijom Srbije bio je šampion Evrope u juniorskom uzrastu.

Marku želimo mnogo uspjeha u školovanju i karijeri.

Foto: arhiva UPSMedia

Piše: M.V.