Marija Šarapova zbog dopinga suspendovana na 2 godine

09.06.2016 Piše: 88fuhu

Марија Шарапова најавила је жалбу Суду за спортску арбитражу у Лозани на двогодишњу суспензију због допинга коју јој је изрекла Међународна тениска федерација.

Једна од свега десет тинсерки које су освајале сва четири Грен слема је почетком марта признала да су њени допинг резултати позитивни на мелдонијум, супстанцу коју је Свјетска антидопинг агенција (WАДА) 1. јануара ставила на листу забрањених.

"Комисија ИТФ је утврдила да нисам од свог љекара тражила допинг супстанце. ИТФ је потрошио много ресурса и времена покушавајући да докаже да сам намјерно прекршила антидопинг правила, а Комисија је утврдила да нисам", навела је Шарапова.

Одлуку о суспензији донијела је трочлана комисија ИТФ, која је навела да Шарапова није имала намјеру да вара, али да "сноси искључиву одговорност" за позитиван допинг тест и да је "начинила велику грешку".

"Иако је комисија правилно закључила да нисам намјерно прекршила антидопинг правила, не могу да прихватим неправедно оштру двогодишњу суспензију. Комисија, коју је основао ИТФ, усагласила се да ништа нисам намјерно погријешила, али ме ипак спријечава да играм тенис двије године. Одмах ћу се жалити Суду за спортску арбитражу у Лозани", наводи се у сопштењу рускиње.

Шарапова је у богатој каријери освојила 35 титула у синглу, од чега пет Грен слем трофеја. Два пута је освајала Ролан Гарос, а по једном Вимблдон, Аустралијан Опен и УС Опен.

У периоду од 2003. до 2015. сваке године освајала је најмање један турнир, док је у каријери одиграла 733 меча и побједила у 80 одсто дуела, зарадивши 36 милиона долара.

Мелдонијум прозиводи компанија у Летонији, а употребљава се још и у Литванији и Русији, док коришњење у САД није дозовљено. Овај лијек користи се код исхемијске болести срца односно код ангине пекторис, омогућава бољи проток кисеоника кроз ћелије и шири крвне судове. Козументи имају већу издржљивост при повећаним физичким напорима.