„Lokalni heroji u doba korone“ u opštinama Milići, Vlasenica, Han Pijesak, Šekovići, Bratunac, Srebrenica i Osmaci – emisija koju su pripremile kolege sa Radija „Magic“ iz Milića

“Lokalni heroji u doba korone” u opštinama Milići, Vlasenica, Han Pijesak, Šekovići, Bratunac, Srebrenica i Osmaci  su  priče medicinskih radnika, apotekara, volontera, dobrih komšija, radnika komunalnih preduzeća, vatrogasaca, trgovaca, vozača, učenika i njihovih nastavnika…

 

alt

Pandemija izazvana virusom korona donijela je I nova pravila ponašanja. Od nošenja zaštitnih maski I rukavica do djelimične ili potpune zabrane kretanja, koja je važila za starije od 65 godina. Potreba za nabavkom zaštitne opreme, hrane, lijekova I drugih potrepština iznjedrila je volontere, kako pojedince tako I one organizovane kroz Crveni krst I Nevladin sektor. Članice Udruženja žena „Jadar“ iz bratunačke MZ Konjević Polje do sada su sašile i podijelile više od 1500 pamučnih maski mještanima ove MZ a obezbijedile su i voće za oko 50 domaćinstava u kojima žive stariji od 65 godina. Predsjednica UŽ „Jadar“ Ifeta Mejremić kaže da su ih u ovim aktivnostima podržali prijatelji iz Italijanske fondacije Iskos Emilia Romanja (Iscos Emilia Romagna).

“Mi smo počele ručno šiti maske a prijatelji iz Italije su nam poslali sredstva da kupimo mašinu i materijal. Nasiha Beganović, Mersida i ja smo dnevno po tri četiri sata šile. Takođe naši prijatelji iz Italije su nam donirali sredstva koja smo potrošli na kupovinu voća za naše građane, starije od 65 godina. Naše volonterke iz udruženja – Mersida, Lejla, Zehra i Mirsada koje su vodile računa o svojim komšijama da im kupe lijekove, hranu i druge potrepštine, podijelile su ovo voće u Burnicama, Krčevini, Đugumu, Lolićima i Urkovićima ” – kaže Ifeta i dodaje da su dijeljeni i paketi porodicama koje su u stanju socijalne potrebe.

Šivenje maski, koje su besplatno dijelili građanima Srebrenice, bio je prioritet I nevladinih organizacija “Sara” i “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice. Valentina Gagić iz udruženja “Sara” kaže da je podijeljeno više od 1000 pamučnih maski.

“Zahvaljujući kursu i aktivnostima koje smo prethodno organizovali, imali smo svoje mašine za šivenje i materijale. Pozvali smo ljude na privatnom nivou, ko želi da se pridruži. Ubrzo se javila prijateljica Ibrima koja zna da šije, krenule su se javljati druge

alt

žene koje su nudile pomoć. Zatim se javila Hilda i ljudi iz “Kuće dobrih tonova”, koji su ustupili prostor, formirali smo malu radionicu, organizvoali smjene, krojili, šili, peglali… svako je imao svoju ulogu.” – priča Valentina i dodaje da su u jeku svojih aktivnosti od opštine, odnosno preko projekta ProBudućnost , dobili jednu mašinu i materijale, tako da nastavljaju da šiju.

alt

Hilda Đozić iz “Kuće dobrih tonova” u Srebrenici kaže da se rado priključila ovoj aktivnosti. “Kad je Vanja predložila, zaista sam odmah prihvatila. To mi je bila super ideja, da se organizujemo i da pomognemo zajednici u trenutku kad joj pomoć najviše treba. Kuća dobrih tonova je ustupila svoj prostor i krenuli smo u akciju ” – kaže Hilda.

Volonteri Crvenog krsta, takođe su odigrali veliku ulogu tokom pandemije. U OO CK Bratunac više od 30 volontera je bilo angažovano u podjeli hrane, kupovini lijekova i drugih aktivnosti. Studentkinja Jana Cvetković kaže da joj je ovo bio prvi put da volontira.

“Ja sam bila angažovana na svakih 2-3 dana. Dijelili smo prehrambene i higijenske pakete, maske i rukavice, posjećivali naše građane u udaljenim dijelovima opštine. Bili smo angažovani od 7h-15h, ali kad smo dijelili pakete onda smo ostajali i do 18h-19h” – priča Jana i napominje da će i po povratku na fakultet nastaviti da volontira.

Dobre komšije su takođe tokom pandemije došle do izražaja. U jeku nestašice brašna, Vlaseničanka Fadila Malčinović koja živi u Kanadi, poslala je novac za kupovinu brašna komšijama i rodbini na području MZ-e Gradina u opštini Vlasenica a Mirzet Redžić predsjednik MZ Gradina, imao je zadatak da nabavi i podijeli brašno komšijama .

“Veoma im je značila ova pomoć jer je u tom momentu vladala nestašica za brašnom. Fadila mi se javila jedno veče i poslala novac za koji sam ja kupio 92 vreće što je koštalo oko 1643 KM. Bilo je još akcija. Iz Hartvorda nam je stigla pomoć od 2000 KM i za ovaj novac sam kupio i podijelio 60 prehrambenih paketa, takođe tu je i podjela 8 tona brašna od strane Azmira Husića i njegovih prijatelja, tu je bila i pomoć Merhameta iz Tuzle i Švedske” – kaže Redžić.

alt

I u naselju Nova Kasaba u opštini Milići, mještani su imali pomoć komšija. Predsjedniku MZ Nova Kasaba Halilu Jašiću javili su se članovi Udruženja Roma Nova Kasaba koji žive i rade u inostranstvu sa željom da pomognu.

“Dobio sam telefosnki poziv od Ramiza Suljića, koji živi u Berlinu i vodi ovo udruženje. Oni su napravili spisak kome da se podijeli pomoć što sam ja i uradio. Podijelio sam 36 prehrambenih paketa u vrijednosti od 100 KM (80 KM u hrani i 20 KM u novcu), zatim su rekli da po 1000 KM daju domu zdravlja u Milićima i Musa-pašinoj džamiji u Novoj Kasabi, FK “Jadar” N.Kasaba 200 KM, edukativni centar u Novoj Kasabi 200 KM, Međunarodni forum solidarnosti Emmaus – Potočari 500 KM, i 200 KM su namijenili romskim porodicama koje trenutno žive u Bratuncu, što je ukupno 6784 KM” – kaže Halil i upućuje zahvalnost ovom udruženju što su bili uz svoje komšije u teškom periodu i što nisu gledali na nacionalnu i vjersku pripadnost prilikom podjele pomoći.

alt

Tokom pandemije brisane su i međuentitetske granice, pa je tako opština Kalesija pomogla opštini Osmaci u dezinfekciji ulica – potvrđuje nam načelnik opštine Osmaci Ljubo Petrović.

“Kad su radili dezinfekciju u Kalesiji onda su uradili i dezinfekciju sela u našoj opštini, s obzirom da mi nemamo te opreme” – kaže načelnik Petrović.

 

 

 

 

Iako pandemija popušta građane podsjećamo da opasnost još nije prošla – zato držite socijalnu distancu i nosite zaštitne maske.

Izvor: Magic Milići