„Lokalni heroji u doba korone“ u opštinama Milići, Vlasenica, Han Pijesak, Šekovići, Bratunac, Srebrenica i Osmaci – emisija koju su pripremile kolege sa Radija „Magic“ iz Milića

“Lokalni heroji u doba korone” u opštinama Milići, Vlasenica, Han Pijesak, Šekovići, Bratunac, Srebrenica i Osmaci  su  priče medicinskih radnika, apotekara, volontera, dobrih komšija, radnika komunalnih preduzeća, vatrogasaca, trgovaca, vozača, učenika i njihovih nastavnika…

alt

Od kada traje pandemija izazvana virusom korona medicinski radnici su se doslovno stavili na raspolaganje svojim građanima iako je bilo posebno teško i odgovorno raditi ovaj posao. Ono što je pozitivno je da, među medicinskim osobljem nije bilo zaraženih iako su bili u neposrednom ili posrednom kontaktu sa zaraženim pacijentima. Svoja iskustva, danas nam prenose medicinari iz Milića, Srebrenice, Bratunca, Osmaka i Vlasenice.Ljiljana Živković sanitarno-ekološki tehničar u HES-u doma zdravlja “Sveti Nikola” u Milićima kaže da se za svojih 26 godina radnog staža prvi put susrela sa pandemijom.

“Moji zadaci u toku epidemije bili su nadzor u karantinu i u kućnoj izolaciji, nad licima koja dolaze iz rizičnih područja. Od početka epidemije imali smo dovoljno zaštitne opreme. Najteže poteškoće mi je stvaralo oblačenje i svlačenje zaštitne opreme jer postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati da ne bi došlo do kontaminacije. Osim toga zaštitna oprema mi je stvarala poteškoće pri samom radu sa pacijentima jer se ispod maski i vizira prilično otežano diše, zato što su maske baš fiksirane na lice, tako da je bilo teško raditi testiranje osoba pod takvim uslovima” – kaže Ljiljana i dodaje da je u početku osjećala strah ali da je kasnije, rad u novonastalim uslovima postao rutina. “Takođe, dr Rada Lazić i medicinska sestra Milanka Jovanović su bile angažovane i u karantinu u Zvorniku, gdje su bili smješteni zaraženi virusom korona. Ovom prilikom bi se zahvalila direktorici doma zdravlja dr Tanji Sušić koja je bila dostupna za sve probleme i nedoumice koje smo imali u radu, kolegama i vozačima doma zdravlja bez kojih ni ja ne bih mogla obavljati svoj posao, takođe tu je i sanitarni inspektor Milijana Vasiljević i kolege iz Regionalnog centra Zvornik sa kojima smo bili u kontaktu 24 h. Posebno bih se zahvalila direktoru Sportske dvorane Predragu Sušiću” – kaže Ljiljana i smatra da je dom zdravlja u Milićima spremno odgovorio na sve zahtjeve koje je pred njih postavila pandemija izazvana virusom korona.

Tokom pandemije, zdravstene ustanove su imale dovoljne količine zaštitne opreme ali kontakt sa

alt

zaraženim pacijentima, pojedine je, zbog mjera predostrožnosti, odveo u kućnu izolacioju . U srebreničkom Domu zdravlja, zbog kontaktasa zaraženom osobom, u samoizolaciji je bilo 10 zdravstvenih radnika ove ustanove, među njima i Aleksandar Jovanović direktor doma zdravlja.“Hvala Bogu svi smo bili negativni i po isteku 14 dana, vratili se na posao” – kaže direktor Jovanović i napominje da mu je nedostatak komunikacije sa porodicom tokom izolacije najteže pao. “Do momenta dok nisu stigli rezultati, nisam imao kontakt sa porodicom” – kaže Jovanović i dodaje da je uprkos jednom slučaju zaraze virusom korona na području opštine Srebrenica, najteži period pandemije dobro prošao.“Mogu slobodno da kažem da smo imali zalihe dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski i rukavica, tako da nismo oskudjevali što se toga tiče” – zaključuje direktor Jovanović.

alt

I naš naredni sagovornik bio je u kućnoj izolaciji. Medicinski tehničar u ambulanti porodične medicine u Osmacima Cvjetomir Filipović kaže da mu je to bio najteži dio posla tokom pandemije.

“U ambulantu nam je došla žena koja je imala temperaturu nekoliko dana, došla je sa maskom i rukavicama, mi smo profesionalno sve odradili, nismo imali kontakt s njom, ali smo uprkos negativnom testu, morali ići u kućnu izolaciju, jer je u Zvorniku utvrđeno da je žena pozitvna na virus. To mi jako smeta, ako je test negativan, ne znam zašto smo išli u kućnu izolaciju” – kaže Filipović i napominje da su imali dovoljne količine zaštitne opreme.

alt

U jeku pandemije u Domu zdravlja Bratunac na raspolaganju su imali kontejner u kojem se obavljala trijaža pacijenata i posebnu respiratornu jedinicu u kojoj su obavljani pregledi pacijenata sa respiratornim problemima – potvrđuje Marina Mrkajić doktor medicine u domu zdravlja u Bratuncu.“ Nismo se plašili hoćemo li se zaraziti ili ne. Trudili smo se da se zaštitimo – nosili smo zaštitne maske i rukavice, zaštitna odijela…Što se tiče radnog vremena, nismo ga ni imali. Kada nismo bili u domu zdravlja bili smo u pripravnosti, tako da jeste bilo malo naporno ali drago mi je da je sve prošlo i da nismo imali zaraženih pacijenata a ni medicinskog osoblja” – kaže dr Mrkajić.

Dovoljno zaštitne opreme imao je i Dom zdravlja u Vlasenici a zahvaljujući Društvu CK BiH dobili su tunel za dezinfekciju koji im je uručila OO CK Vlasenica u nedjelji obilježavanja Crvenog krsta . Direktorica vlaseničkog doma zdravlja Jagoda Petrović navodi da će tunel za dezinfekciju u narednom periodu biti neophodan.

alt

“Mjere jenjavaju, i kažemo da se možda malo smirila situacija, ali mi moramo živjeti sa korona virusom, možda i cijeli život, tako da je ovaj tunel nešto što nam je potrebno i što će biti neophodno u narednom periodu” – kaže direktorica Petrović.

Podsjećamo u Srebrenici, Šekovićima i Milićima zabilježen je po jedan slučaj zaraze virusom korona a u Osmacima dva.

Ne zaboravimo one one koji su bili tu za nas kad su nam trebali a građane podsjećanmo da opasnost još nije prošla – zato držite socijalnu distancu i nosite zaštitne maske.