Ljepota i (na)zdravllje – gost Ivan Kuč

Danas je autor emisije „Ljepota i (na)zdravlje“ bio Ivan Kuč, psiholog u Savjetovalištu za mlade u Bratuncu.

Tokom vanrednog stanja koje je u Republici Srpskoj proglašeno 16.03.2020. godine, Savjetovalište za mlade će se svojoj ciljanoj populaciji obraćati putem dvije sedmične polusatne radio emisije, srijedom i petkom od 13.30 do 14.00 časova. Danas smo razgovarali o informisanju mladih, vjerodostojnim izvorima informacija, komunikaciji roditelja sa adolescentima, te o mogućim reakcijama na kriznu situaciju, tipičnim za mlade.

Ono što je jako bitno jeste da roditelji shvate da djeca osjećaju sve ono što i roditelji doživljavaju. Prirodno je i normalno da smo svi zabrinuti, pa i djeca to osjete, taj strah koji se prenosi sa roditelja, što apsolutno nije u interesu dijece, pa bi bilo poželjno da roditelji pokušaju datu situaciju da iskontrolišu.

Preporuka je da djeca vrijeme koje provode u kući organizuju, posebno zbog prekida ustaljenog načina obrazovanja i škole. To će im omogućiti  da u dan ulaze sa nekom izvjesnošću, ali i da na pravi način provedu dan koji je pred njima. Potrebno je da se uvedu određeni dnevni rituali, kao što su ustajanje u isto vrijeme, obavljanje higijenskih navika, praćenje nastave na daljinu, naravno, treba planirati i neko vrijeme za igru, naravno u kućnim uslovima. Napraviti situaciju da djeca imaju osjećaj da se stvari mogu kontrolisati. Bitno je izbjegavati prekomjerne količine informacija o korona virusu, zbog neprijatnih podataka koji se serviraju svaki dan, radije pronaći neke provjerene izvore koje treba pratiti.

Sa psihološke strane, potrebno je osmisliti načine na koje bi se ova situacija mogla iskoristiti na konstruktivan način, a svakako se preporučuju i fizičke vježbe. Ako djeca previše vremena provode u stanovima, odnosno u kući, sa roditeljima, poželjno je osmisliti i fizičke vježbe, koje će oni izvoditi samostalno ili sa roditeljima. Te vježbe bi takođe trebale da postanu dio svakodnevne rutine.

Za one nešto starije se mogu potražiti neke vježbe vizualizacije. Uopšte, ovo vrijeme koje imamo na raspolaganju što više treba provoditi sa svojom porodicom, i treba ga koristiti na pravi način. Treba posmatrati sa jednog takvog aspekta, šta je trenutna situacija donijela pozitivno. Vrijeme iskoristi na porodične aktivnosti koje podrazumjevaju porodičnu toplinu, zbližavanje članova porodice, što ja kao psiholog mogu da preporučim.

Takodje, svim građanima opštine Bratunac, koji osjećaju potrebu za psihološkom pomoći, psihološkim savjetima, na raspolaganju je i call centar – putem linije 066-498-559 koja će biti otvorena svakim radnim danom u periodu 11-14 časova.

Svjetovalište za mlade je aktivnost projekta „Be in Charge – Ti odlučuješ!“  Udruženja „Prijatelji Srebrenice“, a podržan je putem programa ReLoad koji implementira UNDP uz podršku Evropske komisije.

Piše: S.V.