„Ljepota i (na)zdravlje“- Ivan Kuč, psiholog u Savjetovalištu za mlade u Bratuncu

U današnjoj emisiji “Ljepota i (na)zdravlje” psiholog Ivan Kuč je govorio o specifičnostima stresnih situacija u doba pandemije korona virusa.

“U vremenu trajanja globalne pandemije govorili smo o psihološkim i stresnim situacijama. Svi mi smo na početku pandemije bili u stresnoj i paničnoj situaciji, pa smo manično kupovali namirnice. To je tzv zona straha, a zona koja je uslijedila bila je zona učenja. Zona učenja podrazumjeva planiranje svog vremena, kako organizovati svoj dan i pomoći svojoj porodici. Na sve ovo psiholozi u ovakvim situacijama skreću pažnju, kako bi došli u novu zonu rasta. Takođe, u ovakvim situacijama učimo šta nam je to prioritet i na šta treba da obratimo pažnju. Krize ponekad čine da postanemo plemenitiji u društvu, da se u prvi plan stave neke bitnije stvari kroz koje ćemo pomoći drugima.”, ističe gospodin Kuč.

Psiholozi takođe nagovještavaju da kada je drugima dobro samo tada možemo osjetiti određenu komociju. Na svu sreću, većina funkcioniše tako i većina će se osjećati  dobro ako pomogne nekome.

“Ako je dijete prije ove pandemije bilo izloženo nekim stresnim situacijama, stresne situacije će se nastaviti i u ovom periodu. Važna je roditeljska pažnja i pomoć djetetu. Mi smo jednostavno sada više u situaciji da pričamo o bolesti, jer nam je zdravlje ugroženo i kompromitovano. U drugu ruku, saznajemo da nam je zdravlje najvažnije i od izuzetnog značaja.

Preporučujem i slušanje muzike, jer nas ona vraća u pozitivne situacije i neka radosnija vremena. Muzika sama po sebi dobro utiče na čovjeka jer u njemu budi potrebu da se kreativno iskaže ili, u “najgorem” slučaju, da misli pozitivno.”, zaključuje psiholog Kuč.

Savjetovalište za mlade je aktivnost projekta „Be in Charge – Ti odlučuješ!“  Udruženja „Prijatelji Srebrenice“, a podržan je putem programa ReLoad koji implementira UNDP uz podršku Evropske komisije.