„Ljepota i (na)zdravlje“ – gost: dr Aleksandar Vasić

Danas smo u našoj radio emisiji „Ljepota i nazdravlje“ ugostili direktora Doma zdravlja Bratunac, doktora Aleksandra Vasića.

Doktor Vasić nam je, osim osnovnih informacija vezanih za ustanovu Doma zdravlja u Bratuncu, dao i neke savjete kako se zaštititi od UV zračenja koje je ovih dana značajno povećano. Povod ovog intervjua je dobro poslovanje Doma zdravlja Bratunac u protekle dvije godine, kao i odgovorno pružanje zdravstvenih usluga korisnicima.

„Objekat Doma zdravlja u Bratuncu je površine 1900 metara kvadratnih, izgrađen je prije dvije godine i opremljen je savremenim medicinskim aparatima, laboratorijskim uređajima i drugim sredstvima koji poboljšavaju naš rad i pružaju dobru uslugu pacijentima.

Vlada Republike Srpske i Opšina Bratunac uložile su 2,5 miliona konvertibilnih maraka u izgradnju ove zgrade“, rekao nam je naš sagovornik.

O saniranju pomoćne zgrade, a čije stanje bitno utiče na zdravlje Bratunčana, dr Vasić  nam je rekao:

„U pitanju je stara zgrada u kojoj je smješten odjel rendgenskih aparata, odnosno snimanje. U toku je sanacija tog prostora, kao i nabavka komore rendgenskih filmova za snimanje. Veoma je izvjesna i nabavka ultrazvučnog aparata, rendgenskog aparata za snimanje, a u skorijoj budućnosti će naša ustanova dobiti i aparat za snimanje zuba.“

Dom zdravlja Bratunac je u posljednje dvije godine proširio obim svojih usluga, a kako nam je doktor Vasić rekao, Bratunčanima je, od kako je zgrada renovirana, na usluzi i aparat za određivanje gustine krvi, aparat za određivanje nivoa željeza u krvi i savremeni aparat koji radi pedeset novih laboratorijskih dijagnostika. Do sada su za ove vrste pretraživanja građani morali posjetiti privatne ordinacije ili domove zdravlja u drugim opštinama.

Usluge kardiologa (dr Mlađenović) i infektologa (dr Pejkanović) takođe su dostupne svim zdravstvenim korisnicima.

S obzirom na to da su u posljednje vrijeme temperature vazduha znatno povišene, a UV zračenje povećano, dr Vasić je svim građanima opštine Bratunac dao nekoliko savjeta kako hidrirati organizam i čuvati kožu:

„Ako je ikako moguće, treba izbjegavati izlaganje suncu, a u svakom slučaju treba koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Bitan je unos dosta povrća i voća, pogotovo sezonskog voća kao što je lubenica. Po pravilu, optimalan dnevni unos tečnosti u organizam je dva litra, a da bi izbjegli dehidraciju u organizam treba unijeti bar jedan litar tečnosti dnevno“, rekao je, između ostalog, dr Vasić tokom gostovanja u našoj emisiji.

Piše: A.A.