Ljepota i (na)zdravlje – 2.11.2018. – dr Aleksandar Vasić o gripu

Karakteristike vremenskih uslova u jesen: topli dani uz hladnija jutra i večeri, pogoduju nastanku jesenjih prehlada. Takvi vremenski uslovi, kao i boravak u zadimljenim i neprovjetrenim prostorijama, favorizujući su faktori za razvoj virusa koji se tada aktiviraju i izazivaju infekcije. Često se oblačimo i hranimo neadekvatno, što opet doprinosi lakšem razvoju infekcija.

Tim povodom, u okviru naše emisije „Ljepota i (na)zdravlje“ razgovarali smo sa  doktorom opšte prakse Aleksandarom Vasićem.

Doktore Aco, da li se ovih dana povećao broj pacijenata?

Broj pacijenata se povećao, naročito djece. Djeca školskog uzrasta češće bivaju zahvaćena virusom. Pored virusa gripa, često se javljaju i sa simptomima stomačnog virusa. Juče sam radio hitne slučajeve,  odnosno preglede i imao sam sigurno 15 pregleda više nego uobičajeno.

Sa kojim simptomima se najčešće javljaju pacijenti?

Simptomi su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, groznica, glavobolja i malaksalost. Ako su simptomi virusa gripa udruženi sa stomačnim virusom, javlja se, pored navedenih simptoma, i proliv, povraćanje, bolovi u stomaku.

Kako možemo sami liječiti gripu i kada moramo potražiti ljekarsku pomoć?

Što se tiče liječenja u kućnim uslovima, preporučujem što više vitamina C, jesti voće, piti dosta toplih napitaka, topliti se ako se izlazi napolje, provjetravati prostorije, izbjegavati veće skupove. Eventualno, uključiti simptomatsku terapiju – to bi bio Paracetamol, Brufen ili sredstva bogata vitaminom C. Ako simptomi i dalje traju, ako temperatura ne spada i zbog opšte slabosti, treba se javiti u nadležnu zdravstvenu ustanovu, zbog daljeg liječenja.

Koja bi bila prevencija protiv gripa?

Prevencija, kao što rekoh, dosta čajeva, voća, vitamina C, izbjegavanje većih skupova, provjetravati prostorije, topliti se.