Ljepota i (na) zdravlje - gost dr Aleksandar Nikolić

27.11.2020 Piše: urednik

Danas smo u našoj rubrici Ljepota i (na) zdravlje razgovarali sa dr Aleksandrom Nikolićem, ljekarom opšte prakse iz Ljubovije. Dotakli smo se više tema, a u fokusu je bila epidemija koronavirusa, ali i: poezija, motociklizam, muzika...

- Pričali smo pre pojave virusa kod nas. Prvo su se pojavili sporadični slučajevi, a danas imamo situaciju da smo prilično pogođeni epidemijom. Mi u Ljuboviji smo jedna od pogođenijih sredina, u odnosu na broj stanovnika i broj zaraženih. U martu smo davali neke prognoze i to je tu negde. Procenat teže kliničke slike je od 15 do 20 posto. Tu mislimo na prepoznatljive upale pluća, mada korona može da izazove i neke druge bolesti kao što je miokarditis srca, ali uglavnom su to respiratorni problemi. Bilo je i smrtnih slučajeva i uglavnom se radilo o ljudima koji su imali neka hronična i pridružena obolenja - rekao je na ovu temu naš gost.

Malo smo predstavili Aleksandra i njegove afinitete.

- Jedna od stvari kojom se bavim pored medicine jeste pisanje. Izdao sam na početku zbirku poezije, a kasnije sam izdao još jednu i pojavljivao sam se u Antologijama srpske poezije. Štampao sam i jednu novelu, a imao sam planove i za ovu godinu, ali je situacija sa epidemijom odložila sve to.  Jedno vreme sam svirao gitaru, mada to i radim sad, to nije na zavidnom nivou, jer nemam dovoljno vremena. Išao sam kod profesora muzičkog  iz osnovne škole Miroslava Petrovića, koji mi je nekoliko godina kasnije poklonio gitaru iz 1963. godine. U pitanju je Jolana-Tornado i dan danas je sviram s vremena na vreme. Kada se setim tog čoveka ja se uvek nasmejem - nadovezao se Aleksadar.

Zanimljivo je da je naš gost napisao jednu pjesmu u kojoj sve riječi počinju slovom O, koju je recitovao u programu. Istakao je da je zaljubljenik u romantizam, odnosno da su mu iz tog pravca neki od uzora. Takođe, Aleksandar je veliki ljubitelj motora, čak je restaurirao jedan stari motor.

- Ima delova od traktora, juga, golfa dvojke, uz ram i agregat od različitih motora- prokomentarisao je kroz smijeh dr Aleksandar Nikolić i preporučio ljudima da se što više bave raznim vrstama hobija.

Piše: M.V.