Lažni lijekovi ubili 300.000 djece

Najmanje 300.000 djece je umrlo zbog lažnih lijekova koje su distribuisale razne kriminalne grupe u siromašne zemlje, a ti lijekovi pravljeni su zastarjelom opremom u postrojenjima punim štetočina i insekata, navodi se u novoj studiji Američkog društva za tropsku medicinu.

Nova studija ističe da jedna od najvećih opasnosti za smrt djece širom svijeta dolazi u obliku lažnih lijekova za liječenje malarije, pneumonije i drugih bolesti.

– Svake godine stotine hiljada djece umire zbog lijekova lošeg kvaliteta ili potpuno lažnih lijekova – rekao je jedan od autora studije i predsjednik pomenutog društva Džoel Breman.

Breman je dodao da je broj lažnih i nedovoljno kvalitetnih lijekova u porastu i naveo primjer farmaceutskog giganta “Fajzera”, koji je 2008. pronašao da je u 75 zemalja 29 njihovih proizvoda bilo lažirano, a deset godina kasnije taj broj je narastao na 95 lažnih proizvoda u 113 zemalja.

On je dodao da lažni i nedovoljno kvalitetni lijekovi čine 10 odsto od svih lijekova i da je najveća zabrinutost povezana sa lijekovima protiv malarije, koji su odgovorni za smrt više od 150.000 djece godišnje.

Tako je samo u osam afričkih zemalja pronađeno 185 ponuđača tretmana za malariju koji nisu zadovoljavali potrebne kvalitete i samo 12 kompanija koje su nudile kvalitetne terapije. Veliki problem su i antibiotici za liječenje pneumonije kod djece.

– Svake godine lažni antibiotici uzrokuju smrt kod djece u istom broju kao i lažni lijekovi protiv malarije – rekao juče Breman.

Osim djece, na udaru ovakvih lijekova su i odrasli. U porastu je broj lažnih lijekova za liječenje hroničnih stanja kao što je povišeni pritisak. Najčešće su to lijekovi protiv bolova, za bolesti srca, erektilnu disfunkciju i rak, a koji se često prodaju putem interneta.

Breman je dodao da ne treba glorifikovati ilegalne fabrike koje ih prave i ne smiju nositi ime “laboratorija”.

– Ti lijekovi se prave u postrojenjima punim štetočina i insekata, sa opremom koja je zastarjela i prljava. Pilule takođe znaju biti prelivene fentanilom i drugim štetnim supstancama – ispričao je Breman.

Rješenje

Kao rješenje problema ilegalnih fabrika lijekova i lažnih medikamenata studija Američkog društva za tropsku medicinu navodi da je potrebno da se naprave međunarodni dogovori.

– Njima bi se riješila i tehnička pitanja, kao što je uvođenje najboljih metoda za test lijekova – rekao Breman.

Izvor: Glas Srpske