"Kulturni nokaut" - Najava Festivala dramskog stvaralaštva Vlasenica 2019

12.11.2019 Piše: admin

U rubrici „Kulturni nokaut“, u okviru naše emisije „Dobar dan, regijo“, govorili smo o Festivalu dramskog stvaralaštva „Vlasenica 2019“. U okviru programa, u periodu od 14. do 17. novembra, publika će imati priliku da uživa u sedam izvedbi. Tokom festivalskih dana nastupiće pozorišta iz Trebinja, Foče, Višegrada, Mostara, Kaknja, Zavidovića i Vlasenice. Organizator festivala po drugi put je SŠC „Milorad Vlačić“ Vlasenica. Ovim povodom razgovarali smo sa direktorom SŠC „Milorad Vlačić“ Goranom Đurićem i učenicima koji će se, kao domaćini, predstaviti predstavom „Neka bude ljubav“.

„U četiri dana trajanja festivala predstaviće nam se nekoliko pozorišta: mi kao domaćini, zatim su tu pozorišta iz Trebinja, Foče, Višegrada, Mostara, Kaknja i Zavidovića. Dakle, svaki dan će biti izvedene po dvije predstave, početak predstava je planiran u 17 i u 19.30 časova. Prvog dana festivala, 14. novembra, nastupiće Centar za kulturu Zavidovići i Školska amaterska pozorišna grupa Vlasenica, drugog dana festivala, 15. novembra, nastupiće Amatersko pozorište Foča i Dramski studio 'Kulturno-sportski centar' Kakanj; trećeg dana festivala, 16. novembra, nastupiće Kulturna scena 'Male stvari' iz Trebinja i Mostarski teatar mladih, a posljednjeg dana festivala nastupiće Dramski studio „Prosvjeta“ iz Višegrada. Osim promocije i afirmacije kulturnih sadržaja, ovaj festival ima za cilj umrežavanje mladih različitih nacionalnosti, kao i podsticanje i jačanje kritičkog mišljenja kod učenika. Ovo je, u stvari, nastavak projekta, jer svi glumci koji će nastupiti na našem festivalu, već su prošli set određenih edukativnih radionica, koje su bile organizovane u Trebinju, gdje su učestvovali i eminentni stručnjaci, odnosno glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Bosanskog narodnog pozorišta“, izjavio je za program UPSMedia radija Goran Đurić, direktor SŠC „Milorad Vlačić“ Vlasenica.

Vlaseničani će se na festivalu publici predstaviti predstavom „Neka bude ljubav“, i to prvog dana Festivala, u četvrtak, sa početkom u 19.30h.

„Drago nam je što smo domaćini jednog ovakvog festivala. Dolaze nam različita kulturna društva, a mi ćemo se predstaviti predstavom 'Neka bude ljubav'. Jeste bilo naporno pripremati predstavu, ali nam je bilo i zanimljivo, usput smo se družili. Očekujemo dobro druženje tih par dana i očekujemo i nagrade“, rekla nam je Andriana Ninić, jedna od glumica u predstavi.

„Drago nam je što se i ove godine održava naš festival. Osim predstava i glumaca, festivalu će prisutvovati i kritičari, koji će ocjenjivati naše predstave. Ovaj festival je za nas bitan zbog toga što se veliki broj učenika uključi, upoznaju se, bitno je da se povezujemo, a i zabavljamo, a i svašta naučimo, sve usput. Naše predstave su uvijek neobične, poznati smo po tim nijemim predstavama, dobili smo i nagradu u Konjicu za drugo mjesto. Nijeme predstave možda jesu teže, jer je teže i iskazati nešto pokretima, mimikom, mora se obratiti dosta pažnje, ali sve se može. Ne bih sada ni ja otkrivao o čemu se radi u predstavi, pozivam sve koji žele da saznaju da posjete naš festival“, rekao je Jovan Petrović, glumac u predstavi „Neka bude ljubav“.

Prošle godine vlasenička publika uživala je tokom trajanja festivala, a organizatori se nadaju da će tako biti i ove godine.

„Iskreno se nadam da će posjeta biti na nivou prošlogodišnje, jer Vlasenica je gladna, da tako kažemo, kulturnih dešavanja, posebno kada imamo priliku da gledamo talentovane mlade glumce koji su sve to uvježbali. Mislim da će ovo biti idealna prilika i za druženje i za upoznavanje i da će građani zaista uživati u svim predstavama, a naši đaci su pripremili novu predstavu, mislim da je jako zanimljiva, ne bih sada da govorim, najbolje da publika dođe i vidi šta smo to pripremili“, poručio je direktor SŠC „Milorad Vlačić“ Goran Đurić.

Sve aktivnosti odvijaće se u prostorijama SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica, a ulaz na predstave je besplatan.

Projekat je finansijski podržan kroz BHRI (Bosnia and Hercegovina Resilence Initiative) program kojeg implementira IOM uz finansijsku podršku USAID-a. Podršku projektu pruža Kulturna scena Male stvari Trebinje.