Kravica: 26 godina nakon zločina, porodice i dalje traže pravdu

Danas je u bratunačkom selu Kravica služen parastos za 158 Srba iz ovog sela, nastradalih u prethodnom ratu. Nakon parastosa, položeni su vijenci na spomen-obilježje.

Na pravoslavni Božić 1993. godine ubijeno je 49 mještana sela Kravica, među kojima su mnogobrojni članovi uže porodice Radmile Nikolić. Jedina utjeha bila bi joj, kaže, da zločinci budu kažnjeni.

„Svake godine isto, niko naše vapaje ne čuje. Prave se slijepi, gluvi, ne trebaju sudijama nikakvi dokazi, ni priče naše, imaju snimke kada su ih iskopali, bilo ih je stotine kada su iskopali moga Milutina, moga muža, moga brata, sve se vidi“, izjavila je Radmila Nikolić.

Isti dan, tragedija je zadesila i porodicu Radenka Milanovića, a on je bio ranjen.

„Izgubio sam brata, mnoge rođake. Koliko je tu braće poginulo, koliko očeva, koji su se sve zločini taj dan dešavali, tako da je o tom danu pričati veoma tužno“, rekao je Radenko Milanović.

Osim porodica žrtava, predstavnika lokalne vlasti i Boračkih organizacija regije Birač, obilježavanju u Kravici prisustvovali su i predstavnici Vlade RS.

„Ne može se ničim opravdati stradanje ljudi u svojim domovima, u svojim kućama, ne mogu se oni tretirati kao legitimni vojni ciljevi i za to da niko ne odgovara“, izjavio je Radovan Višković, premijer RS.

„Svi smo svjedoci da do danas niko nije odgovarao, a svi znamo ko je kriv. Krivci se danas slobodno šetaju ovim prostorima. Neshvatljivo je da je toliko žitelja ovog mjesta poginulo u jednom danu, a da niko ne odgovara. Zašto? Jesu li se oni sami ubili?“, rekao je Nebojša Lukić, predsjednik Boračke organizacije Bratunac.