Kraj školske godine za maturante srednjih škola

Danas se završava školska godina za maturante srednjih škola u Republici Srpskoj. Ambijent ove godine je drastično drugačiji nego što je to uobičajeno slučaj.

Zbog epidemije korona virusa učenici su nastavu u prethodna dva mjeseca pohađali putem internet platformi i društvenih mreža. Takođe, uslijed epidemiološke situacije odlučeno je da ove godine neće biti maturskih zabava.

Tim povodom razgovarali smo sa profesoricom Svetlanom Tomić, razrednim starješinom u SŠC Srebrenica. “ Oni su zaista hendikepirani u odnosu na ranije generacije i onoga što je tradicija u školama kada ispraćamo maturante, ispraćaj uz muziku i posebne emocije koje prate tu situaciju. Uskraćeni su i za školski pano. Ublažavanjem mjera ipak će biti u mogućnosti da se okupe na javnom mjestu uz možda neku gitaru, poštujući sve mjere zaštite.  Da izađu iz šablona  kupovine preskupih kreacija i da na neki kvalitetniji način obilježe kraj. Ovo je generacija koja je i pored brojnih komplikacija uspješno završila srednjoškolsko obrazovanje.“

Tradicionalno posljednjeg dana srednje škole maturanti su se prethodnih godina okupljali kod svojih škola, proslavljali kraj školovanja uz muziku i trubače i defilovali kroz gradove. Toga danas neće biti, ali prema najavama nešto slično bi moglo biti organizovano kada budu gotovi maturski ispiti. Kraj srednje škole donosi brojne izazove pred ove mlade ljude.

“Veoma mi je krivo što završavamo školu na ovakav način. Nećemo imati maturu kao što su to imale prethodne generacije, ali ćemo se potruditi da nešto sami organizujemo. Sada nas u životu čekaju vazne odluke, neki će ići na fakultet, a neki probati da se zaposle odmah po završetku škole. Mislim da izlazimo iz srednje škole veome zreli. Žao nam je što se rastajemo na ovaj način ali ipak je to neka viša sila. Zahvalio bih se i našim profesorima koji su nam pomogli kroz školovanje prije svega da postanemo dobri ljudi, pa tek onda dobri đaci.“, rekao je Filip Zečić, maturant u SŠC Bratunac.

Svim maturantima čestitamo kraj školovanja i želimo puno uspjeha u životu!

Pišu: M.U. i M.V.