Korona virus i sport u našoj regiji

Epidemija korona virusa zaustavila je skoro sve sportske aktivnosti u svijetu. Nacionalna prvenstva i međunarodna takmičenja su prekinuta, a Olimpijske igre odložene po prvi put nakon Drugog svjetskog rata. Ni sport u našoj regiji nije pošteđen, tako da su početkom marta prekinuta takmičenja i treninzi.

Poslije dva mjeseca uvedene mjere su značajno smanjene tako da je i sport polako krenuo ili kreće u novi ciklus.

U skladu sa mjerama koje su na snazi i dozvoli za treniranje na otvorenom, na Gradskom stadionu pripreme su počele odbojkašice ŽOK Bratunac. Tim povodom razgovarali smo sa trenerom Nenadom Petrovićem, koji je istakao sljedeće: “Pionirska ekipa je u trenutku prekida bila prva u svojoj polufinalnoj grupi prvenstva Republike Srpske, sa maksimalne tri pobjede i set-količnikom 9:1. Prije toga smo i u prvoj fazi takmičenja osvojili prvu poziciju. Kada smo prekinuli sa treninzima odbojkašice su nastavile da rade individualno po planu. Što se tiče prekinute pionirske sezone dvije opcije su u igri. Prva je da četiri prvolplasirane ekipe iz polufinalnih grupa odigraju finalni turnir u septembru, a druga je da nas Odbojkaški savez Republike Srpske proglasi za šampione, jer zauzimamo prvo mjesto na generalnoj tabeli. Seniorke su završile kao druge u svojoj grupi Druge lige i nedostajao im je set za borbu za plasman u Prvu ligu Republike Srpske.“

Košarkaška sezona u Bosni i Hercegovini je zvanično završena krajem marta. Košarkaški savez usvojio je odluku kojom je tabela u trenutku prekida uzeta kao konačna, a do tada je odigrano 20 kola. KK Bratunac TRB zvanično je osvojio petu poziciju sa skorom od 10 pobjeda i 10 poraza. Odlična sezona je iza bratunačkih košarkaša, što govori činjenica da su na tabeli završili odmah poslije četiri tima koji igraju regionalna takmičenja. Pripreme za novu sezonu tradicionalno bi trebale početi krajem ljeta, a kreiranje tima tokom jula. Šampion Lige 12 je po sedmi put postala Igokea, dok je ispala samo Vogošća, pa će liga naredne sezone imati dva tima više, odnosno 14. Šampion Republike Srpske je banjalučki Borac.

Sva fudbalska takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske prekinuta su. To nam je potvrdio Željko Lazić, predsjednik FK Bratstvo. On je još naveo i da je odlučeno da nema ispadanja iz svih rangova takmičenja u niže lige, dok će o konačnim popunama svih nivoa takmičenja odlučiti petočlana Komisija, koju je formirao FSRS. Bratstvo se u trenutku prekida Regionalne lige Republike Srpske “Istok“ nalazilo u sredini tabele nakon 16 kola, odnosno samo jednog proljećnog meča. Ovo, takođe, znači da je srebrenički Guber opstao u istom rangu i pored toga što je bio na začelju tabele u veoma teškoj situaciji. Sezona je završena i za kravički Polet i Budućnost iz Skelana, članove Područne lige Birač, s tim da u ovom nivou takmičenja nije bio ni počeo proljećni dio sezone.

Što se tiče individualnih sportova, karatisti polako ulaze u trenažni proces. Za karatiste KK Miloš Delić pripreme počinju danas. Treninzi će biti izvođeni na otvorenom, uz poštovanje svih propisanih mjera, kao što su distanca i nošenja zaštitnih maski. Takođe, tokom ove sedmice pripreme će započeti i karatisti KK “Želja Ipon“.

Nakon zabrane nastavljen je i rekreativni sport.

Piše: M.V.