Konjanici se iz Potočara uputili na Ajvatovicu

Dvadesetak konjanika krenulo je danas iz Srebrenice na Ajvatovicu. Konjanici su krenuli ispred Memorijalnog centra Potočari nakon džuma-namaza.

Majda Mehmedović je najmlađa učesnica koja se iz Potočara danas zaputila ka Ajvatovici. Drugi put zaredom je na svom poniju Munji krenula na put dug gotovo 300 kilometara.

„Ja ovdje idem kako bih pokazala ljudima kakav je osjećaj imati konja i jahati. Prošle godine sam bila jako zadovoljna, i sve je prošlo dobro“, rekla je Majda.

Odlazak na dovište u Ajvatovicu je tradicija koja živi više od pet vijekova. Pokretač inicijative da se vjernici iz regije Birač po drugi put organizovano upute na najveću vjersku i kuturnu manifestaciju Bošnjaka je Mustafa Muminović iz Konjević Polja. On nas je podsjetio na legendu o Ajvaz-dedi, koji se nakon dugotrajne suše molio za vodu.

„Ajvaz dedo se Bogu molio 41 jutro na visini brda, na stijeni. I 41. jutro Bog je dao da je pukla stijena, da je voda došla i dovedena u Prusac. I zato idemo, tradicija naša starinska, nas Muslimana. Osjećam se kao da imam 20 godina, a ne 70 i kusur, jedva čekam da krenemo“, rekao nam je Mustafa Muminović.

Ovo je druga godina kako konjanici organizovano iz Srebrenice kreću na Ajvatovicu.