Koalicija Zajedno za Srebrenicu: ,,Jednoglasna podrška Grujičiću“

Zajedno za Srebrenicu

Predstavnici koalicije Zajedno za Srebrenicu, koja okuplja srpske političke stranke, održali su danas konferenciju za novinare i dali još jednom jednoglasnu podršku zajedničkom kandidatu i aktuelnom načelniku opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću. Uz to, upućen je apel CIK-u BiH da u što kraćem roku odredi novi termin izbora. Nekoliko sati kasnije određen je termin ponovljenih izbora.

– OO SNSD Srebrenica, svjestan činjenice da je CIK nepravedno poništila izbore na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici, poziva CIK da što prije objavi datum kada će biti ponovljeni izbori. Mi smo spremni za te izbore i kao što smo ubjedljivo pobijedili na novembarskim izborima, tako ćemo i sada. Pozivamo srpski narod da shvati ozbiljnost izbora i da podrže zajedničkog kandidta Mladena Grujičića i našu listu- istakao je Miloš Milovanović ispred OO Saveza nezavisnih socijaldemokrata Srebrenica.

– Pozivamo sve Srbe da izađu na izbore i da i ovoga puta podrže zajedničkog kandidata Mladena Grujičića. Odluka CIK-a je politička i to je pravno nasilje, koje neće pokolebati srpski narod da još ubedljivije pobedimo. CIK je samo na bazi mišljenja jednog grafologa poništio izbore, mimo svih procedura i načela ukazao na izborne nepravilnosti, koje ni na koji način nisu dokazane- dodao je Dragić

Zajedno za Srebrenicu

Glišić (OO SNSD Srebrenica).

Posljednji dostupni podaci govorili su da je Mladen Grujičić, na izborima 15. novembra, imao oko 1.200 glasova više od protivkandidata Alije Tabakovića.

 Izbori su prošli i poništeni su. Imamo situaciju kakvu imamo. Mi smo učinili sve što je bilo u našoj pravnoj moći, ali nismo uspjeli. Ono što nam je ostalo jeste da se okrenemo aktivnostima koje tiču ponovljenih izbora i da se što bolje pripremimo. Ostali smo svi zajedno i želimo da pokažemo da su rezultati koji su poništeni bili validni i da će biti još bolji. Svi uticaji sa strane da razore ili diskredituju nekoga od nas pojedinaca su uzaludni, jer smo shvatili da bez jedinstva ne možemo ništa postići. Shvatili smo da su svi usmjereni protiv srpskog naroda u Srebrenici. Pogotovo se to odnosi na politike koje stižu iz SDA i Sarajeva i one kroje politiku Srebrenice kada je u pitanju bošnjački narod. Oni su i doveli bošnjački narod u tešku situaciju da vrlo teško funkcionišemo. Nemamo nikakve jasne smjernice, a mi smo danas na Kolegijumu na kome smo konstatovali kako će ovaj period predizborne kampanje pogoršati situaciju i to će osjetiti svaki građanin Srebrenice. Siguran sam da će građani Srebrenice prepoznati ko je dobronamjeran prema njima, a ko nije. Mnogo projekata čeka da se konstituiše vlast. Odgovorno tvrdim da su izbori bili fer i regularni, da je bilo nepravilnosti bilo je, ali nije bilo nepravilnosti da se na ovakav način ukine volja građana. Zahvalan sam predstavnicima politčkih stranaka koji su ostali sa mnom ,,rame uz rame“ i mislim da ćemo ostvariti još bolji rezultat – riječi su Mladena Grujičića.

– Mi smo dobili poruku od Apelacionog vijeća Suda BiH da je odbijena naša žalba, kao i da su odbijene sve ostale žalbe uključujući bošnjačku da se ponove izbori putem pošte. Bitno je da se što prije formira lokalna vlast i usvoje akti koji su neophodni za funkcionisanje, kao što je Budžet. Pozivam szanovništvo da se masovno odazove, pogotovo zbog inicijative koalicije Moja adresa Srebrenica da se Srebrenica pretvori u Distrikt i da se izmjeni izborni zakon tako da u Srebrenici nikada ne mogu vladati Srbi, što je jedan apsurd. U tom smislu pozivam građane da daju podršku našem kandidatu Mladenu Grujičiću i srpskim političkim partijama- prokomentarisao je dr Radomir Pavlović iz OO SNSD i koalicije Zajedno za Srebrenicu.

– Kao što znate Srpska demokratska stranka je u julu prihvatila zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića. Ostajemo na tim stavovima i na stavovima da srpske političke partije u Srebrenici nastave zajednički da nastupaju, upravo da bismo spriječili određene planove o statusu Srebrenice i u vezi sa srpskim narodom na području opštine Srebrenica. Ne slažemo se sa ovakvom odlukom CIK-a i smatramo da je njihov orijentir bio politički. Pred CIK-om je veliki izazov da pokažu da nisu pristrasni i da rade po zakonu, a to je Centralni birački spisak. Ako prihvate, a najavili su da to bude 1. oktobar, to znači da će moći da glasaju i oni koji su se odjavili, što je apsurd. Samo treba dozvoliti onima koji su stekli pravo u međuvremenu, jer je prošlo 5-6 mjeseci- konstatovao je Momčilo Cvjetinović iz OO SDS Srebrenica i koalicije Zajedno za Srebrenicu.

U međuvremenu, CIK BiH je odredio 21. februar kao datum ponovljenih izbora.

Piše: M.V.