Kiša donijela probleme stanovnicima Zvornika, Brčkog i Tuzlanskog kantona

ZVORNIK – Obilne padavine zadale su probleme stanovnicima nekoliko zvorničkih naselja gdje su se bujične vode izlile i zaplavile dvorišta, a mještani strahuju da će, ako kiša ne prestane, voda ući u kuće.

Zbog kiše kakvu mnogi Zvorničani ne pamte, danas je najkritičnija situacija bila u naseljima Čelopek, Karakaj i Ulice.

Mještanin Stanoje Dukić kaže za „Glas Srpske“ da ne pamti toliku količinu padavina.

– Kiša ne prestaje da pada. Nikud iz kuće ne mogu. Kroz prozor gledam kako nivo vode u dvorištu raste – rekao je Dukić, naglasivši da sa strahom i zebnjom gleda u nebo nadajući se da će nevrijeme stati.

Svega nekoliko kilometara od rijeke Sapne stanuje i Zvorničanka Koviljka Jurošević koja je kazala da situacija nije nimalo bezazlena.

– Strahujem da će nas poplaviti. Kiša nenormalno pada – kazala je ona.

Iz Gradske uprave Zvornik saopštili su da su pripadnici Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik na terenu i da prate situaciju, dok će, po potrebi, biti angažovana i mehanizacija.

– Do izlivanja bujičnih voda došlo je i na lokalnom putu u mjestu Šetići, gdje je prekinut saobraćaj zbog izlivanja Šetićke rijeke. U Mjesnoj zajednici Pađine se Vreljanska rijeka izlila na lokalni put, a poplavljeni su i usjevi. U Đulićima i Grbavcima rijeka Sapna je poplavila imanja – saopšteno je iz Gradske uprave.

Rukovodilac Službe civilne zaštite Zvornika Rajko Jurošević rekao je  da se rijeka Sapna izlila i poplavila poljoprivredno zemljite u Ceru, Ristićima, Grbavcima, Hajdarevićaima i Lupama. Dodao je da je Drina u blagom porastu, ali daleko od izlivanja.

Poplave su juče ozbiljno zaprijetile i domaćinstvima na području Tuzlanskog kantona, posebno u Gračanici i Kladnju, u šta se uvjerio i Vlaseničanin Željko Lukić koji zbog izlivanja vode u mjestu Đurđevik nije mogao dalje za Tuzlu pa se morao vratiti u Vlasenicu.

– Voda se izlila na magistralni put Kladanj- Tuzla. Put je presječen i na dionici od Kladnja ka Vlasenici. Nivo Drinjače je toliko porastao da je situacija zabrinjavajuća – rekao je Lukić za „Glas Srpske“ i dodao da je prolazak juče bio dozvoljen isključivo teretnim vozilima. Lukić je kazao da je voda zaprijetila domaćinstvima, te da je vidio najmanje 20 kuća koje su zaplavljene.

– Kiša koja neprestano pada dovela je do izlivanja rijeka Brke, Tinje i Zovičice, koje su poplavile priobalna područja na području Brčko distrikta – potvrdio je šef vladinog Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović.
Zaimović je novinarima rekao da je, za samo nekoliko časova, kiša izazvala probleme u naseljima Brka, Palanka, Rašljani, Islamovac, Bijela, Cvijanovići, kao i u naseljima u donjem slivu rijeke Tinje, Jagodnjaku i Baščama.
On kaže da se očekuje da će u poslijepodnevnim časovima Tinja prouzrokovati veće probleme.

Zaimović je napomenuo da je voda ušla u veliki broj stambenih objekata, ali da, srećom, ljudski životi nisu ugroženi.
– Trenutno se u Mjesnoj zajednici Brka čiste mostovi od velikih nanosa smeća i drveća koje je donijela voda. Nažalost, ovo je odraz naše kulture, nepoštovanja prirode. Moramo dizati svijest ljudi kada riječ o toj problematici – rekao je Zaimović.

Zaimović je istakao da su nanosi smeća samo jedan od uzroka čestog izlivanja rijeka i potoka iz korita u tim naseljima.

– Počev od nesavjesne sječe šuma, nebrige o prirodi, izgradnje novih puteva i infrastrukture, nedostatak mreže laterarnih kanala – sve to je prouzrokovalo trenutno stanje na terenu – pojasnio je Zaimović.

– Obilne padavine su na području opštine Milići povećale su vodostaje većine rijeka, zbog čega je iz nadležnih opštinskih službi upućen apel da se prati stanje na terenu – rekao je načelnik ove opštine Momir Lazarević.
Napominje da je izdato upozorenje da će kiša da pada 24 časa.

– Civilna zaštita opštine Milići je na terenu i obilazi bujične vodotokove u slučaju izlivanja – rekao je Lazarević.
Lazarević je naglasio da je i stanovništvo pozvano na oprez.

– Upozorili smo stanovništvo na oprez i moguće izlivanje, da bi na vrijeme zaštitili svoju imovinu. Posebno su na udaru domaćinstva koja se nalaze blizu rijeka. Za sada je sve pod kontrolom. Naše službe biće angažovane 24 časa i nema razloga za paniku – poručio je Lazarević.

Izvor: glassrpske