Kamion sa tabutima stigao u Potočare

Kamion sa 33 tabuta u kojima se nalaze posmrtni ostaci bošnjačkih žrtava u Srebrenici, koji je jutros krenuo iz Visokog, stigao je u Potočare, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza-namaz i obavljen ukop.

Kamion s tabutima krenuo je jutros u 10 sati iz Visokog. Prošao je kroz Ilijaš i Vogošću, dočekan je u Sarajevu, nakon čega je nastavio put do Memorijalnog centra u Potočarima.

Porodice, rodbina i prijatelji sačekali su u Potčarima tabute, kako bi se oprostili od svojih najmilijih. Nura i Fadila sačekale su tabut sa posmtnim ostacima jedinog brata Adila Suljića, koji je pronađen 2005. godine.

„On je, zajedno sa grupom ljudi, krenuo iz Srebrenice, pošli da napuste Srebrenicu Nisu bili vojnici, nisu, to su bili civilin, koji su riješili da napuste Srebrenicu, poginuli su po šumi, i moj brat tu isto. Od mog brata smo našli samo pet kostiju šake, ali smo odlučili da ga kopamo“, rekla je Fadila Hasanković.

„Ne znam kako da Vam kažem kakav je osjećaj, ne možeš da se smiriš, ne znam šta bih mogla sad da govorim, ne znam šta ću govoriti i u četvrtak, samo ono zanijemiši, jeste da je prošlo dosta godina, i da smo dugo čekali, ali opet bude lakše jer ima sad taj neki smiraj, da ću sad da znam gdje su njegove koste“, kazala je Nura Begović.

Tabut sa posmrtnim ostacima Omera Ahmića sačekala je njegova tetka Hajra Ramić. Omer je u vrijeme ubistva imao 22 godine.

„Odbijene su mu samo šake, al je nađeno komplet tijelo, pronađen je sam u grobnici u Križevićima, sam, tu je izjunri, zolja mu je otkinula ruke, bio je dobar borac, bio je ljiljan, mlad je“, rekla je Hajra Ramić.