Kako ste iskoristili pad cijena nafte?

Situacija sa korona virusom sve nas je iznenadila. Vjerujem da samo prije par mjeseci nismo mogli ni da zamislimo da će nam proljeće 2020. godine ovako izgledati.

Jedna od posljedica uvođenja restriktivnih mjera u skoro svim državama jeste i pad cijena nafte. Zbog manjeg protoka ljudi, robe, ali i pada proizvodnje pala je i potražnja za “crnim zlatom“. Možemo reći da je ono na trenutak “izbledjelo“. Jednostavnim pogledom na cjenovnike naših benzinskih pumpi dolazimo do zaključka da je pad cijena u maloprodaji iznosio i više od 30%. Za nekoliko sedmica cijena naftnih derivata je izgubila prosječno oko 80 pfeninga.

Manja potražnja stanovništva, privrede i institucija je uslovila prvo problem sa skladištenjem sirove nafte, a to se onda prelilo i na sve ostalo. Pošto su energenti ključni za proizvodnju i transport, to je pogodovalo kompanijama koje su nastavile da rade u vanrednom stanju, malo im olakšavši težak period. Ova situacija se nije odrazila na autobuski prevoz, jer je većina linija ukinuta, a kompanije iz ove oblasti su najosjetljivije na promjene cijena goriva.

Što se tiče stanovništva, sigurno je da se svako individualno postavljao prema ovoj situaciji. Dobar dio stanovništa je, skoro izvjesno, napravio određene zalihe za period kada će cijene porasti. Drugi dio je iskoristio priliku da se samoizoluje u svom četvorotočkašu, uživajući u dugim vožnjama i ljepotama naše regije. Niža cijena je pogodovala i pojoprivrednicima tokom proljećne sjetve, pa je primjetan i rast obrađenih površina.

Ukidanjem ili najavama ukidanja određenih mjera u većini država cijena nafte je počela da raste, tako da je juče zabilježen porast od oko 3% na svjetskom tržištu. To je rezultat očekivanog rasta potražnje i taj trend će se sigurno nastaviti.

A kako ste vi iskoristili ovu situaciju?

Foto: preuzeto sa nezavisne.com

Piše: M.V.