Kabinet načelnika Srebrenice: Saopštenje za medije

Iz Kabineta načelnika opštine Srebrenice stiglo je saopštenje za medije, koje prenosimo u cjelosti:

„Na osnovu pisanja u listu poznatom kao „Afera„ na naslovnoj strani je objavljena vijest pod nazivom „Pokrali Vučićevih 1.000.000,00 €’’.
Ovim putem u potpunosti demantujemo ovu objavu koja je u funkciji stvaranja destabilizacije prilika na teritoriji opštine Srebrenica , pa i stvaranju lošeg imidža kada je u pitanju odnos načelnika opštine Mladena Grujičića i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.
Opština Srebrenica je zahvalna gospodinu Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije koji imaju razumijevanja za opštinu Srebrenica, što su pokazali i doniranjem 6 miliona € za ekonomski oporavak naše opštine.

Sredstva koja je uložila Vlada Republike Srbije u iznosu od 5.000.000 € su implementirana putem UNDP za projekte i to 3.000.000,00 € , dok je ostali dio podrška budžetu.

sredstava za podršku budžetu su uplaćena još 2015 godine.

Na sastanku načelnika Grujičića i gospodina Vučića odobren je još milion eura za kupovinu objekta koji je namjenjen za dodjelu pod zakup potencijalnim investitorima i koji se proteže na 3 hektara zemljišta , i ta sredstva su uplaćena na budžet opštine Srebrenica , odnosno 850.000 € za kupovinu objekta i 150.000 € za njegovu adaptaciju.

Cijeli proces je javan i transparentan gdje se na sjednici Skupštine opštine Srebrenica donijela odluka o kupovini hale na osnovu procjene ovlašćenog lica , zatim uz saglasnost pravobranilaštva Republike Srpske je potpisan Ugovor o kupovini pomenute hale , i nakon završenog procesa poslat je izvještaj Vladi Republike Srbije o ovim aktivnostima.

Razlog za kupovinu hale je što danas u istoj imamo tri investitora , a uskoro se očekuje i četvrti , i očekivan je rast i do nekih 50 radnih mjesta u istoj.

U momentu kada se u Srebrenici gradi infrastruktura , obnavljaju vrtići , dom zdravlja, škole, sportski tereni ,otvaraju nova radna mjesta , rekonstruišu fasade , nabavljaju nova sanitetska vozila , kao i vatrogasna vozila i oprema , ulaže u porodicu, omladinu i sport, kulturu, turizam , kada je politička situacija stabilna , kada Srebrenicu posjećuju predstavnici najmoćnijih svjetskih sila u kontekstu podrške, pojedini koji i nemaju veze sa Srebrenicom pokušavaju da sve „sruše„ i da Srebrenicu po ko zna koji put vrate nazad.

Takođe,ovim putem pozivam kako medije , tako i pojedince , da iz prve ruke (ukoliko su dobronamjerni) traže informacije ukoliko izvještavaju o ovakvoj vrsti problema , što nije bio slučaj u pisanju ovog medija , da se traži izjava od „druge strane„ – što bi bilo profesionalno , a iz čega možemo vidjeti da se nakon neprovjerenih informacija i istupanja u javnosti doprinosi stvaranju negativne slike u Srebrenici i širenju neistina i dezinformacija.

U javnosti se takođe špekuliše i Odluka o kreditnom zaduženju iza koje su stali svi akteri , kako zakonodavne tako i izvršne vlasti , ali radi javnosti iznosimo sledeće činjenice:

Odlukom je predviđeno zaduženje od 2,5 miliona KM koje će isključivo biti usmjereno u kapitalne investicije od kojih najviše ide u pokretanje Banje Guber i infrastrukturne projekte,ali i u održivi povratak,energetsku efikasnost i sl;

Sredstva nisu namjenjena sanaciji likvidnosti budžeta , te s tim u vezi saopštavamo da budžet funkcioniše stabilno, da se sve obaveze servisiraju u planiranim rokovima i da nema mjesta za neistine da se novac usmjerava u plate , troškove i sl.

Takođe poručujemo svima da moraju stajati iza izgovorene riječi , te s tim u vezi ćemo pokrenuti aktivnosti koje proističu pravnu zaštitu u smislu zaštite od klevete i sl.

S poštovanjem;

Kabinet načlenika opštine Srebrenica“, navedeno je u saopštenju.

I predsjednik OO SNSD Srebrenica Radomir Pavlović poslao je saopštenje, koje prenosimo u nastavku:

„Demant na objavljene neistine u listu Afera o krađi para iz budžeta Srbije namijenjene opštini Srebrenica
Mogu reći da je sav taj proces implementacije sredstava pratila SO Srebrenica, UNDP BiH i komisija Vlade Srbije. Svi projekti su realizovani u potpunosti i pohvaljeni od strane predsjednika RS Milorada Dodika i Ministra Vulina u Vladi Srbije prilikom otvaranja obdaniŠta u Srebrenici i obilaska kružnog toka saobraćajnica u gradu i fabrike kontejnera i drugih infrastrukturnih realizovanih projekata. O tome je pozitivnu ocjenu dala i SO Srebrenica kroz odluke o izvršenju budžeta i odluke o implementaciji sredstava Srbije za Srebrenicu. Za sredstva koje je dala Vlada Srbije dodatnih milion evra za kupovinu zemljista i fabrike u Potočarima postoje skupštinske odluke koje su usvojile realizaciju tih sredstava, kao i njihovu namjenu. Sve to je bio predmet analize lokalnog parlamenta i sve je bilo vidljivo za odbornike, medije i predstavnike međunarodnih organizacija koje prate zasjedanje parlamenta u Srebrenici. Afera po sudovima u Republici Srpskoj i BiH oko toga nije bilo, niti medijskih izvještaja.
Iza ovoga pisanja se krije rušenje načelnika Mladena Grujičića i srpske vlasti u Srebrenici, vjerovatno u nekim tajnim kuhinjama u Sarajevu, kupovine slobode za neke ljude i neraščišćeni odnosi u ranijim političkim sukobima SDA i SDP BiH, koji su sad našli pogodno tlo da to brane u Srebrenici bez argumenata. Ko su učesnici i nalogodavci svih ovih prljavih stvari saznaće se uskoro. Ja znam da je rad ove sadašnje vlasti u Srebrenici pohvalio sam vrh i Republike Srpske, ali i svi važniji ambasasori u BiH koji dolaze kod načelnika Grujičića. Ako ima sumnje u zloupotrebe tih sredstava, imaju sudovi i tužilaštva da ispitaju da li je neko prao pare da li se neko ugrađivao, zaduživao, da li se neko sa nekim nagodio po anglosaksonskom pravu u drugim aferama vrijeme ce reći. Kao i o svemu drugom napisanom i naručenom tekstu u listu Afera.
Pozivamo urednika Afere da dođe u Srebrenicu da čuje i drugu stranu!

Pavlović Radimir, predsjednik OO SNSD Srebrenica“, navodi se.

Uz saopštenje, na našu adresu poslate su i odluke SO Srebrenica o spornim pitanjima: