JU Arheološki muzej „Rimski municipium“ Skelani: Počela radionica o zaštiti stećaka

Danas je u prostorijama mjesne zajednice Skelani otvorena radionica pod nazivom „Konzervacija-restauracija kamenih spomenika na otvorenom“.

Trodnevna radionica održava se u saradnji Arheološkog muzeja iz Skelana i Centralnog instituta za konzervaciju Beograd, a u okviru projekta „Konzervacija-restauracija stećaka iz zbirke Arheološkog muzeja ‘Rimski municipium’ „.

„Danas su učesnici imali priliku slušati uvodna predavanja. Samu radionicu vodi, odnosno vođa projekta je Maja Franković konzervator-savjetnik, magistar konzervacije-restauracije iz Beograda, zatim Natalija Ćosić, magistar konzervacije, i Dunja Davidović, viši konzervator-tehničar, takođe će dr Vinka Marinković, viši konzervator-restaurator, biti naš gostujući predavač. Sam program će trajati ukupno šest dana, a radionice tri“, istakla je za UPSMedia Svjetlana Marković, direktorica JU Arheološki muzej „Rimski municipium“.

Cilj radionice je očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa, prvenstveno stećaka u Crvici.

„U Crvici imamo stećke koji su pronađeni prilikom izrade puta Skelani-Bratunac. Imamo petnaest stećaka koje pokušavamo da zaštitimo i napravimo arheološki park. Jako je zanimljivo što ti stećci potiču iz trećeg i četvrtog vijeka, to su rimski spomenici, ispred muzeja imamo stećke koji potiču iz 13. ili 14. vijeka, to je raspon od hiljadu godina razlike između spomenika koji su postojali u raznim periodima naše istorije. Cilj je da zaštitimo i sačuvamo ove spomenike“, izjavila je Svjetlana Marković.

U toku današnjeg dana učesnici su imali priliku prisustvovati teorijskim predavanjima, a već od sutra kreću praktične radionice.