Još jedno priznanje za Teodoru Košarac – Najbolji mladi pjesnik na Međunarodnom festivalu poezije

Teodora Košarac je mlada pjesnikinja iz Bratunca koja je svoja djela objavljivala u zbornicima i časopisima do oktobru 2016. godine, kada je izdala svoju prvu zbirku pjesama „Herbarijum duše“. Student je Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, smjer Opšta književnost i teatrologija, a poezijom se bavi od svoje devete godine.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja još od osnovne škole, a mladoj pjesnikinji nedavno je stiglo još jedno priznanje – nagrada za najboljeg mladog pjesnika koja će joj biti uručena na Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade ove godine se održava od 12. do 14. decembra pod motom „Tražim pomilovanje“ i inspirisan je istoimenim ciklusom pjesama Desanke Maksimović.

Festival se održava 17 godina, a na ovogodišnji konkurs pristiglo je ukupno 516 pjesama, koje su poslala 172 učenika. Teodora će dobiti posebnu nagradu – nagradu za najboljeg mladog pjesnika.

„Ja sam već učestovala na ovom festivalu u srednjoj školi, 2011. godine, kada sam osvojila treće mjesto. I ove godine sam napisala tri pjesme, pošto su svi učesnici bili obavezni da pošalju po tri pjesme, i eto, osvojila sam nagradu. Srećna sam, šta drugo da kažem“, rekla je za UPSMedia Teodora Košarac.

Nedavno je Teodora učestvovala i na manifestaciji pod nazivom „Duša riječi i tona“ u organizaciji Udruženja građana za njegovanje klasične muzike „Koral“ i Ministarstva prosvjete i kulture Republuke Srpske, u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Srebrenici.

„Ja sam prezadovoljna. Ljudi iz Udruženja ‘Koral’, na čelu sa Klaudijom Krkotić, zaista su divni, veliki umjetnici, profesionalci u svom poslu. Zadovoljstvo mi je bilo sarađivati sa njima“, rekla je Teodora.

Ova mlada pjesnikinja mnogo radi ovih dana. Osim što priprema posljednjih nekoliko ispita na fakultetu, vrijedno radi i piše.

„Pišem kada imam inspiracije, objavljujem u svojoj rubrici ‘Teodorina portretisanja’ na internet magazinu ‘Insp.rs’ i polako spremam svoju drugu zbirku pjesama. Imam već dovoljno pjesama, ali čekam da se još neke kockice poklope“, kazala je Teodora.

Zbirka pjesama “Herbarijumm duše”, Teodorina prva knjiga, sadrži 49 pjesama i dva prozna teksta koje odlikuje ozbiljan umjetnički stil pisanja.

Ne sumnjano da će i njena druga knjiga naći svoje mjesto u srcima i na policama vjernih čitalaca.