Javna tribina o NATO bombardovanju: Posledice se osjete i danas

U bioskopskoj sali u Bratuncu večeras se održava javna tribina na temu „NATO bombardovanje SRJ i zločini počinjeni tokom agresije u trajanju od 78 dana“. 17. april je dan kada je od NATO bombi stradala i trogodišnja Milica Rakić. Ovom prilikom odata je počast svim nevino nastradalim žrtvama, minutom ćutanja.

„Ovaj dan je jedan od simbola stradanja srpske djece u Srbiji, od strane NATO agresora. Pored Milice još 89 nedužne djece je ubijeno od posledica bombi. Mi iz Udruženja „Istočna alternativa“ smo odlučili da pustimo film da podsjetimo ljude šta je sve uradila ta zločinačka organizacija. Mi moramo da znamo da srpski narod i Republika Srpska nema iskrenog prijatelja, osim Ruske Federacije. Danas moramo da pošaljemo poruku da ćemo se uvijek zalagati da ne pristupimo NATO savezu, jer srpskom narodu tamo nema ni mjesta, ni života“ , poručio je Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja „Istočna alternativa“.

Na poziv Pavlovića, koji je ujedno i organizator događaja, prisustvovali su i zvaničnici iz drugih gradova u Republici Srpskoj.

„Ovo što večeras obilježavamo u Bratuncu je nešto što srpski narod nikad ne smije zaboraviti. Republika Srpska i Republika Srbija su jedine dvije zemlje koje su bombardovane od strane NATO-a. Slobodno mogu reći da je to organizacija koja okuplja najmoćnije države svijeta, jedna moćna organizacija, i ona kao takva se okrenula protiv jednog naroda. Osim izgubljenih ljudskih života, kojih je bilo u zbiru oko 3000, materijalna šteta se procjenjuje na 130 milijardi američkih dolara. Mi protiv naroda tih zemalja nemamo ništa, ali očigledno je da su te 1995. i 1999. godine rukovodstva tih zemalja itekako imala protiv nas. Potrudila su se da nanesu nemjerljivu štetu srpskom narodu, koja se osjeća i dan-danas, na zdravlju ljudi. Ovdje u Bratuncu ima značajan broj ljudi iz Sarajeva, koji su u tom periodu 1995. godine bili u Hadžićima. Tada su Hadžići bili gađani bombama koje su bile obogaćene osiromašenim uranijumom i to ostavlja posledice na današnje stanovnike Hadžića, u Federaciji BiH. Samo se nadam da će jednog dana neko istinski da odgovara za sve ove stvari koje su urađene našem narodu“ , rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

„Nas su bombardovali, samo zato što smo Srbi i što im se nismo mogli oduprijeti. Da smo mogli da im pružimo otpor, siguran sam da ne bi tako žestoko krenuli na nas. Ovo je jedno podsjećanje da nijednog momenta ne smijemo biti neoprezni, stalno smo pred nekim iskušenjima. Situacija na Kosovu nije riješena, na Republiku Srpsku takođe stalno nasrću, pogotovo sada imamo i ultimatum od visokog predstavnika da će biti nametnut zakon o zabrani negiranja genocida. Moramo biti jedinstveni, pogotovo sada u ovom momentu će nam trebati to političko jedinstvo, koje u ovom momentu nažalost ne vidim“, dodao je Mirko Blagojević, predsjednik Srpske radikalne stranke 9. januar.

Skup je održan uz sve epidemiološke mjere predviđene za sprečavanje širenje virusa COVID-19.

Piše: S.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *